5 kroků jak poznat pravý burčák


Sezona burčáku je tady! Užijte si tento specifický mok z našich vinic a nenalétněte při tom podvodníkům. Naučte se rozpoznat ten pravý i to, jak ho skladovat. Máme pro vás několik praktických triků, jak na to: 

  1. Dobrý burčák poznáte od toho nevydařeného už na první pohled. Správně  vyrobený a skladovaný burčák stále kvasí, takže jsou v lahvi nebo sklence dobře viditelné drobné perličky uvolňujícího se oxidu uhličitého.
  2. Burčák by měl mít okrovou barvu, může mít i mírně nahnědlé tóny. Neměl by však být příliš kalný! Větší množství kalu se totiž objevuje při pozdějších fázích kvašení. Tehdy bývá burčák alkoholičtější a už není tak sladký, svěží a chutný.
  3. Pravý a kvalitní burčák je už v počátku velmi dobře cítit po odrůdě, z níž byl vyroben. V jeho vůni by neměla být ani stopa po zápachu hniloby nebo zatuchliny, které svědčí o chybách v procesu výroby!
  4. Jestliže bude burčák trochu cítit po droždí, nejde o vadu, ale o důkaz činnosti kvasinek. Avšak stále by měl mít svěží chuť a vůni.
  5. Pozor na místo nákupu. Stánky u hlavních silničních tahů mohou sice někdy nabízet i dobrý burčák, ale nejste-li si jisti, že jej bezpečně poznáte, raději zajděte ochutnat a nakoupit do vinotéky nebo přímo k vinaři. Celodenní stání u silnice burčáku určitě na kvalitě nepřidá a trefit se do chvíle, kdy bude skutečně dobrý, skoro nelze.

jak poznat burčák

Jak burčák skladovat

Po zakoupení ho uskladněte v chladnějším prostředí, tím zpomalíte průběh kvašení a vydrží vám doma o něco déle ve stavu, kdy ho lze konzumovat. Vhodné nádoby jsou takové, které vydrží tlak, proto není úplně ideální sklo. Spíše tedy použijte plastovou nádobu (PET nebo kanystr).

Při pokojové teplotě vám burčák dlouho nevydrží, ale v lednici si na něm bez problémů pochutnáte i druhý den.

Nejlepší je ale burčák vypít ihned po zakoupení nebo následující den. Jakmile se totiž „zlomí“ do fáze, kdy již převládá alkohol nad cukrem, tak nebude dobrý.

Burčák a zákony

  • Burčák musí být vyroben pouze z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v České republice.
  • Burčák nesmí být prodejci ředěný vodou.
  • Burčák se může prodávat pouze od 1. srpna do 30. listopadu.
  • Při prodeji musí být spotřebitel informován o tom, že jde o burčák a kdo je jeho výrobcem.

-ČEPO-

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *