5 nejtrapnějších mýtů o houbách


Utrhnout nebo uříznout? Odhalí stříbro jedovatou houbu ve smaženici? A co zvířata? Skutečně okusují jenom pro nás jedlé houby? Je to neuvěřitelné, ale stále se setkáváme s případy houbařů, kteří končí v nemocnicích s otravou houbami, protože věří mýtům.

houby_11. Houby rostou nejvíce po ránu

Pravda: Houby rostou celý den. V sezoně jich je odpoledne méně jen proto, že už je někdo rychlejší vysbíral před vámi.

2. Houba okousaná od zvěře nebo červivá je jedlá

Pravda: Tak toto rozhodně neplatí! Například muchomůrka červená je oblíbenou pochoutkou veverek, my bychom její pozření odnesli pěknou otravou. Stejně tak nejrůznější červíci či plži, kteří rádi okusují houby, nám nepomohou. Nejsou totiž teplokrevní jako my, takže jed na ně působí naprosto jinak.

Ochutnejte naše oblíbené jídlo – houby na smetaně a červeném víně. Recept najdete TADY

3. Pokrmy z hub se nesmějí ohřívat

Pravda: Mohou. Jen je musíte po vychladnutí uložit do ledničky.

4. Houbu uřezáváme těsně u země

Pravda: Jeden z nejhorších mýtů, který houbám vyloženě škodí! Houby správně sklízíme z půdy kroutivým pohybem tak, abychom vyjmuli ze země třeň (nohu) celý. Zbytky třeně v zemi hnijí, což výrazně poškozuje podhoubí.

5. Stříbro jako detektor jedu ve smaženici

Pravda: Někdo skutečně stále věří, že když do smaženice zanoří stříbrný příbor, detekuje jeho zčernáním jedovatou houbu. Nevěřte tomu, látky obsažené v houbách nám kovy odhalit nepomohou.

-ČEPO-