6 nejnebezpečnějších éček. Těmto se vyhněte!

Seznam přídatných látek sice povolených v ČR i EU pro použití do potravin, ale lidskému zdraví zrovna ne prospěšných.

Přídatných látek v potravinách, aditiv, existuje opravdu velké množství. Nemusíte si pamatovat všechny. Těm následujícím E kódům je však lépe se zcela vyhnout! Tato éčka patří k nejškodlivějších:

  1. E110 – Žluť SY (FCF Orange, Sunset Yellow, CI Potravinářská žluť 3) Synteticky vyráběná látka, dříve se k její výrobě používal uhelný dehet, nyní není výrobní postup veřejnosti znám. Jedná se o jasně žlutooranžové barvivo, které výrobci s oblibou přidávají do cukrovinek, limonád, hořčic, džemů i instantních polévek.
    Konzumace této látky může způsobit alergické reakce, astma, kopřivku, zvracení a průjmy, podezření je také na dětskou hyperaktivitu a nesnášenlivost aspirinu.
  2. E132 – Indigotin (CI Potravinářská modř, Indigocarmine). Tmavě modré barvivo, které na světle bledne. Získává se ze stromu indigovníku a zpracovává se uměle za přítomnosti barviv získaných z uhelného dehtu. Indigotin se hojně používá nejen při výrobě sladkostí a limonád, ale přidává se i do cereálií, krmiv pro domácí mazlíčky, zmrzlin, léků a parfémů. Konzumace tohoto barviva může způsobit nevolnost, zvracení, vyrážky a zvýšení krevního tlaku. Diskutuje se také o možných karcinogenních účincích – laboratorním krysám se vytvořil nádor po vpichu indigotinu pod kůži, při jeho konzumaci rakovinotvorné účinky zjištěny nebyly.
  3. E133 – Brilantní modř (CI Potravinářská modř 2). Modré syntetické barvivo, které se vyrábí z uhelného dehtu. Přidává se do cukrovinek, zmrzlin, limonád, pekařských výrobků, pudinků i cereálií, do past na zuby, barev na vlasy a dalších drogistických a kosmetických produktů.
    Brilantní modř může mít karcinogenní účinky. Prokázáno u laboratorních krys. U lidí bylo po konzumaci většího množství zjištěno zabarvení moči a fekálií, pokles krevního tlaku i smrt.
  4. E210 – Kyselina benzoová. Tato látka působí jako konzervant a zamezuje napadení jídla bakteriemi a plísněmi. Vyskytuje se i v přírodě, například v borůvkách, brusinkách, malinách, či anýzu.
    Kyselinu benzoovou většina lidí snáší dobře, jen u citlivějších jedinců mohou vzniknout alergické reakce, podráždění kůže, hyperaktivita či podráždění očí. Nebezpečnější je možnost přeměny kyseliny benzoové na rakovinotvorný benzol, k této přeměně může dojít přímo v potravině za působení kyseliny askorbinové. S E210 se setkáte v široké škále potravin a nápojů od bonbonů, čokolád a zmrzlin přes kečupy, nakládanou zeleninu a sýry až ke koření a margarínu.
  5. E250 – Dusitan sodný – nažloutlá krystalická látka, sůl kyseliny dusité, která je dobře rozpustná ve vodě. Vyrábí se synteticky, a to nejčastěji tepelným rozkladem dusičnanu sodného. Působí jako ochrana proti bakteriím, uchovává barvu, dodává uzenou chuť, prodlužuje trvanlivost a zabraňuje oxidaci tuků. Velmi často se přidává do masných výrobků (slanina, párky, klobásy, špekáčky, šunka, masové a tuňákové konzervy, uzený losos), vyskytuje se i v některých druzích zeleniny, kam se dostává z použitých hnojiv. Dusitan sodný se při kontaktu s aminokyselinami, aromaty a dalšími látkami přeměňují na rakovinotvorné nitrosaminy, údajně mohou způsobovat rakovinu žaludku. Aby se předešlo přeměně na nitrosaminy, přidávají někteří výrobci do svých uzenin vitaminy C a E.
  6. E621 – L-glutaman sodný (MSG – Monosodium glutamate) – sodná sůl kyseliny L-glutamové, bílá krystalická látka s masovou chutí umami. Glutaman sodný se získává synteticky ze sóji či bramborového nebo pšeničného škrobu, k jeho výrobě mohou být použity geneticky modifikované rostliny. Tato látka se hojně využívá při výrobě kořenicích směsí, instantních polévek a omáček, omáček asijské kuchyně, konzervovaných a hotových balených jídel, přidává se i do masných výrobků, výrobků z ryb, některých sýrů a alkoholických nápojů.
    Glutaman sodný je obsažen i v krmivech pro psy a kočky, ve vlasové kosmetice a jeho přítomnost byla zjištěna i v ovoci a zelenině, kam se dostal z hnojiva. Konzumace L-glutamanu sodného může způsobovat bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, vyrážky, astma, v ojedinělých případech dokonce halucinace.

Prohlédněte si celý seznam všech povolených potravinářských přídatných látek a jejich E kódy.