Amarant (laskavec či sloní ucho)


Řadí se mezi superpotraviny. Amarant je pseudoobilnina, kterou pěstovali již staří Inkové, Mayové a Aztékové. obsah proteinů v amarantu je mnohonásobně vyšší, než u jiných obilovin. To samé platí i u obsahu kyseliny listové, vlákniny a minerálů.

Chuť:

Jemně oříšková

Použití v kuchyni:

K zahuštění polévek, jako alternativa rýže, kuskusu či bulguru. Přidává se do jogurtů, salátů, ovocných přesnídávek. Vhodný pro vegany a vegetariány!

Amarant se pěstuje hlavně pro semena, z nihř se vyrábí velmi kvalitní oleje a mouky. V Asii a v Karibiku se ve velkém sklízejí také listy amarantu – díky vysokému podílu vitamínu C a sqalenu se tam používají jako listová zelenina.

Použití pro zdraví a uváděné léčivé účinky:

  • zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin – proteinů 14-18% (aminokyselina lysin, leucin, tryptofan a isoleucin) vitaminů a minerálních látek – hořčík, vápník, draslík
  • obasuje také  železo, měď a zinek
  • prevence proti rakovině tlustého střeva
  • Kvalitní bílkoviny amarantu napomáhají správnému růstu a vývoji dětí.
  • podporuje správnou funkci srdce, cév a svalů
  • antioxidant ( skvalen, vitamin B2-riboflavin, C a E )
  • díky obsahu vlákniny využíván proti zácpě
  • k obnové mozkových buněk (lysin), tzv. brainfood
  • na zácpu díky obsahu vlákniny
  • přispívá k tvorbě svalové hmoty
  • prevence vysoké hladiny cholesterolu
  • vhodná potravina pro cukrovkáře
  • antistárnoucí účinky
  • proti stresu
  • posiluje imunitu
  • při redukčních dietách
  • amarant je vhodný pro vegany a vegetariány
  • snižuje riziko osteopórózy

 

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *