Dá se konzumace rybího masa nahradit pilulkou?

Proč by v naší stravě nemělo chybět rybí maso a dá se u těch, co jej nekonzumují, nahradit například kapslemi rybího tuku?

Na častou otázku, hlavně těch, kterým maso z ryb nechutná, odpovídá profesorka MUDr.Věra Adámková, CSc, přednostka Pracoviště preventivní kardiologie z Institutu klinické a experimentální medicíny.

Kapr obecný.

Než zazní odpověď, připomeňme si několik faktů o rybím mase. Je obecně známo, že větší obsah nenasycených mastných kyselin (zejména těch omega 3) mají mořské ryby než sladkovodní, ale ani ty bychom neměli opomíjet pro příznivý vliv na onemocnění srdečně cévní, diabetes mellitus typu 2 a další.

Rybí maso se vyznačuje:
  • vysokým podílem vody, příkladně u nejkonzumovanější české ryby – kapra obecného, se pohybuje okolo 70 %.
  • Bílkoviny tvoří zhruba 10 až 20 %.
  • Na tuky připadá 2 – 9 %.

V kapřím mase nalezneme i všechny esenciální aminokyseliny.

Obsah jednotlivých složek se liší podle typu ryby a také podle části svaloviny, kterou si vybereme ke konzumaci.

Kapří maso průměrně obsahuje:
  • Bílkoviny: 17 – 20 %
  • Tuky: až 25 % – (úhoř)
  • Cukry
  • Minerální látky: sodík, vápník, fosfor, jód
  • Vitamíny: A, B1, B2

Lze tedy nahradit nahradit rybí maso nějakými kapslemi rybího tuku?

„V rybím mase není jenom rybí tuk, ale také velmi důležité proteiny rybího masa, které kapsle nenahradí,“ konstatuje paní profesorka.

Prof. MUDr.Věra Adámková, CSc, ing. Eugenie Boušková

Foto: Pixabay, Steve Bussinne