Festival potravin z regionů v Plzni


Víte, co jíte a co z toho pochází přímo z vašeho kraje? A už jste viděli klobásu s brokolicí či trenažér na dojení? Na Plzeňsku už mají v těchto otázkách jasno. Dne 23. května mohli lidé poznat i ochutnat přímo na nádvoří krajského úřadu v Plzni vítězné regionální potraviny Plzeňského kraje roku 2013. Během jednoho dne se tam vystřídaly stovky příznivců místních kvalitních lahůdek.

Na třetím ročníku Festivalu regionálních potravin se představili výrobci nejrůznějších místních gastronomických lahůdek. Své, značkou Regionální potravina Plzeňského kraje oceněné potraviny představila například firma Lukrena, a. s., známá spíše pod názvem Sady Nebílovy. Hned od zahájení akce mohli příchozí ochutnat a také si nakoupit jejich výborná sušená jablka, mošty i pálenku.

Pekařský stav byl v Plzni reprezentován vítězi ve svých kategoriích – firmou PEKO Němečková a pekárnou u U Marka paní Václavíkové.

Střední zemědělská a potravinářská škola Klatovy dobře připravuje nastupující generace kuchařů, pekařů a cukrářů, takže dokážou vyrobit i takové pochoutky, jakými jsou třeba Pošumavské řezy s tvarohovou náplní a směsí lesního ovoce. Učni, kteří si na trzích vyzkoušeli také prodej zákazníkům a prezentaci vlastní výroby, nestačili plnit svůj stánek touto drobnou sladkostí.

Již tradiční Festival regionálních potravin připravuje Plzeňský kraj. V pravé poledne zahájil v pořadí třetí slavnosti Festivalu regionálních potravin hejtman  Plzeňského kraje Milan Chovanec a náměstek úseku zemědělských komodit Ministerstva zemědělství ČR Jiří Mach. Po té byli vyhlášeni vítězové soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje roku 2013.

Ocenění získalo šest nových místních produktů výjimečné kvality. Vítězné regionální výrobky vyhrály v konkurenci 52 produktů od 22 výrobců. Ocenění uděluje již čtvrtým rokem Ministerstvo zemědělství ČR nejlepším výrobkům od malých a středních regionálních producentů.

Kdo umí, ten značku využije

farmarske trhyVýrobky přihlášené do soutěže posuzuje odborná komise nezávislá na daném regionu. Za čtvrtý rok existence soutěže vidíme, že některé firmy vítězí opakovaně. Je to dáno především výjimečnou kvalitou a poctivým zpracováním jejich výrobků. Potvrzuje se tak jejich prvenství v oboru. Těm, kteří se chopí příležitosti a dokážou značku marketingově využít, může ocenění značně pomoci. Opakovaný úspěch zaznamenalo třeba Řeznictví a uzenářství Herejk, v letošním roce s Přešínskou tlačenkou Speciál, nebo společnost Lukrena se Sušenými jablky.

Na pozadí improvizovaného tržiště návštěvníky bavila i inspirovala například kuchařská show středních gastronomických škol. Při té předvedli přímo na pódiu své umění finalisté soutěže Vaříme s regionální potravinou Plzeňského kraje. Akci obratně moderoval zkušený „rosnička“ Michal Jančařík. Popravdě řečeno, návštěvníky ale daleko více než známé tváře zajímaly všudypřítomné kvalitní potraviny.

Tradiční i nezvyklé uzeniny

Na festivalu nechyběly ani tolik oblíbené uzeniny. Však je také návštěvníci ochutnávaly a nakupovaly rovnou po kilogramech. Fronty se tvořily například na delikátní Šumavskou sušenou šunku od řezníka Šnebergera nebo na voňavé uzeniny od Kvardy a tradiční klobásy od Plzáka z Dřevěné ulice. Ve stánku uzenářství Herejk se zase pyšnili oceněnými přešínskými špekáčky, klobásami nebo přešínskou tlačenkou. Dvorem se nesla vůně grilovaných tradičních klobás a bílé železnorudské klobásy s brokolicí rovněž od Šnebergera.

Řada strávníků neodolala nákupu rybích delikates ze Zpracovny ryb Klatovy. Ta získala ocenění značkou Regionální potravina Plzeňského kraje doposud v každém ročníku soutěže. „Do našich uzených ryb nepřidáváme žádné konzervanty ani ochucovadla, zkrátka nic, co tam nepatří. Používáme pouze sůl a rybu,“ vysvětluje tajemství úspěchu ředitel zpracovny Jiří Hnojský. V letošním roce uspěli s Uzeným sivenem s hlavou. Ti, kteří ochutnali jejich sivena, pstruha nebo tolstolobika, už vědí, za co je tato společnost v soutěži oceňována.

Kdo si chce podojit krávu?

Trochu té neodolatelné mastnoty bylo možné spláchnout tmavým ležákem z pivovaru Purk­mistr. Belvederský pivovar zase nabídl v Plzni svá unikátní šumavská piva. Někomu pak přišly k chuti produkty od společnosti Milknatur z Líní. Ta lákala na ochucená mléka a jogurty.

V neposlední řadě došlo během této přehlídky regionálních potravin i na nenásilnou edukaci. Farma Moulisových připravila na festival zábavné farmářské aktivity. Hlavně děti si po celý den mohly vyzkoušet podojit krávu Jitku (jako živou, plastovou), vytloukat obilí, hledat jehlu v kupce sena nebo mlít obilí a stloukat máslo.

-čp-

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *