Jak při grilování pečovat o čepované pivo

Grilování a pivo. Oblíbená kombinace většiny Čechů. Důležitá je ale vhodná péče o zlatavý mok, aby měl správnou chuť a teplotu.

Nastává sezóna teplých dnů a večerů, vybízejících k posezení s rodinou či přáteli na zahradách a terasách. Je ten správny čas, vytáhnout gril, oprášit kulinářské umění a potěšit sebe i své blízké dobrým jídlem a pitím.
Oblíbeným doplňkem ke grilovaným pokrmům je pivo, které nejen příjemně osvěží a doplní chuť jídla, ale zároveň je i vhodnou ingrediencí.

Vlastní soudek piva

Nejlepší službu v takovém případě poskytne vlastní soudek, umožňující čepovat si pivo dle libosti. „Pokud je opravdu horko, oceníte chladicí zařízení s kompresorem, které ale napřed důkladně propláchněte.

Sud nechte alespoň den předem v chladné místnosti a před naražením s ním zbytečně netřeste. Nenechte jej na přímém slunci a pivo čepujte ideálně na jeden zátah,“ radí František Šámal, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven.
Do letošní grilovací sezóny vám přejeme mnoho kulinářských úspěchů a dobrou chuť!
Jak při grilování pečovat o čepované pivo
Pro vychutnání si piva mnohdy postačí dojít se džbánem pro čerstvé a vychlazené čepované pivo přímo do restauračního zařízení. Pokud je zapotřebí větší množství piva, ideálním řešením je pořízení soudku.
Před grill party nechte sud alespoň 24 hodin v chladu, například ve sklepě s teplotou ideálně do 10 °C. Na místo konání sud přenášejte opatrně, neválejte jej a zbytečně s ním netřeste. Nešetrná manipulace se projeví silnějším pěněním piva.
Nejjednodušší domácí péči o pivo nabízejí samochladicí sudy s ventilem pro čepování v dolní části.
Lze však použít jednoduchou party pípu, anebo si zapůjčit pípu s chlazením, jejíž součástí je i vzduchový kompresor.
Půjčené výčepní zařízení vždy pečlivě vypláchněte, abyste odstranili případné usazené kvasinky.
Pivo čepujte ideálně na jeden zátah, a to nejprve po skle v úhlu cca 45° vůči pípě. Až v závěru čepování sklenici narovnejte a dočepujte i pěnu.
Správně načepované pivo vytvoří při pití na vnitřním obvodu sklenice kroužky. Pivo spotřebujte do 24 hodin od naražení sudu.

ČEPO

Ilustrační foto: Pixabay

Grilovaný sýr se zeleným chřestem a limetovým olejem

Grilované fíky s akátovým medem, levandulí a ořechovou zmrzlinou