Jak skladovat česnek, aby vydržel celou zimu

Vybrali jsme pro vás několik rad odbornice, jak správně skladovat česnek, aby předčasně nezplesnivěl a nevyčpěl.

Přichází čas, správně uskladnit česnek z letošní sklizně. Nejde právě o levný artikl, kvůli jeho výrazné a nezaměnitelné chuti jej ale jistě rádi upřednostníme před levnějším „chudáčkem“ z dovozu.

Už naši předci se drželi některých z následujících doporučení, podle nichž by měl česnek vydržet nejméně do jara.

Základem správného uskladnění je suché prostředí, čímž ho ochráníte především před napadením plísní a hnilobou. Zajímavý může být fakt, že není nutné, aby se česnek skladoval ve vyloženě chladném prostředí, jako jsou například sklepy. Suchému česneku nejvíce vyhovuje teplota kolem 15 °C maximálně 20 °C.

Paličky musejí větrat

Myslete na to, že paličky musejí během uskladnění větrat, proto je rozhodně nesmíte ukládat do igelitových obalů.
Tradičně se k sušení česneku využívají vazby. Při jejich tvorbě k sobě za nať pevně svážeme pevným provázkem několik kusů palic česneku. Mezi ně můžeme přivázat ozdobnou sušinu. Hotové copy zavěsíme do průvanu na suchém a chladnějším místě, kde necháme česnek důkladně proschnout, aby nám přes zimu doma neplesnivěl a nehnil.

Suchý česnek lze skladovat také v nádobě z kameniny s uzavíratelným víkem. Pokud se vám podaří sehnat česnek přímo u pěstitele – ještě s nezkráceným stonkem – pak ho nasucho vložte (jako květinu) do vázy a klidně uložte na skříň v kuchyni.

V chladu a temnu

Dříve se dobře usušený česnek zbavený natí ukládal na síta s pískem do temného a chladného místa ve sklepě. Takto uskladněný vydržel až do pozdního jara.
Skladujte palice uzavřené v obalech na vajíčka na větraném suchém místě jako na skříni, ve spíži atd. Ideální k tomu je papírová krabice, do níž prostřihnete dírky.

V mrazáku

Někdo palici česneku rozdělí na stroužky a zbaví je slupek. Poté stroužky vloží do hrnce s teplou vodou a nechá v něm hodinu odstát. Následně stroužky dokonale vysuší a nechá je v mikrotenovém sáčku zmrazit. Pravda je, že mražením česnek trochu ztrácí aroma a ostrost.
Podle dalších lidových rad lze česnek dlouhodobě uchovávat i naložením do soli. Čisté stroužky rozemeleme a smícháme se solí v poměru 20 dkg soli na 1 kg česneku. I takto uložený však částečně ztrácí své chuťové vlastnosti.

Zuzana Schneidewind

Video: Jak nejrychleji oloupat česnek