Česnáček lékařský


Představujeme vám další bylinku, kterou určitě potkáváte při toulkách přírodou. Žvýkáním mladých listů česnáčku se bojuje proti paradontóze a zánětu ústní dutiny. Mladé listy se ale dají konzumovat čerstvé v zeleninových salátech. Vyhledáváme je především pro jejich pikantní česnekovou chuť a vysoký obsah vitaminu C.

cesnacekČesnáček lékařský (alliaria petiolata) je vysoký 20–90 cm a kvete v dubnu až květnu.  Má antiseptické a hojivé účinky. V lidovém léčitelství se zevně používají čerstvé listy, a to na nehojící se rány. K vrnitřnímu užití se z usušené rotsliny připravují čaje, z čerstvé se připravují tinktury, které slouží k dezinfekci močových cest, dříve se užívaly proti zánětům plic.

Česnáčkové pesto

Suroviny:

  • 2 hrnky čerstvých listů česnáčku
  • 1 polévková lžíce čerstvé nasekané dobromysli (oregana)
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1/4 šálku strouhaného sýru parmezánského typu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička octu balsamico
  • 2 stroužky česneku
  • 1/4 šálku vlašských ořechů nebo piniových oříšků či mandlí
  • 1/4 šálku vody a sůl na dochucení

Jak na to:

Umixujte všechny ingredience v kompaktní pastu. Podle potřeby jí můžete zředit přidáním oleje. Osolte podle vlastní chuti.
Hotové česnáčkové pesto můžete natírat třeba na rozpečenou bagetu, smíchat s těstovinami, výborné je i k pokrájeným rajčatům. Jistě vymyslíte i řadu dalších variant, jak své pesto využít.

ZDE si můžete přečíst něco o zapomenutém popenci.

Dobrou chuť s Českou potravinou CZ

Osvěžující pohankový salát můžete ochutnat na videu TADY

 

One Comment

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *