Jarní závitky plné letních bylinek

 

Máme pro vás ideální tip, jak zdravě oživit svůj jídelníček. Inspirovali jsme se ve Vietnamu, kde nás doslova fascinovaly chutě čerstvých bylinek a zeleniny, které se tam bez úpravy přikusují k nejednomu pokrmu. Uvidíte, že i ti z vás, kteří stále nemohou do svých jídelníčků vtěsnat dostatek zeleniny, nad jarními závitky zajásají.   

jarní zavitky

Na cca 30 závitků potřebujeme:

  • 400g mleté krkovice
  •  3 mletá kuřecí prsa
  • cca 4 vejce
  • 1 velká mrkev
  • 3 šalotky
  • snítka čerstvého koriandru
  • výhonky mungo
  • předem namočené jidášovo ucho (cca 30 g zasucha)
  • 40 g skleněných nudlí
  • 1 cibule
  • sůl

Na omáčku:

Na třetinku vlažné pitné vody přidáme 2 polévkové lžíce octa, 1 lžíci cukru, 2 slisované stroužky česneku, špetku mletého pepře a jednu přepůlenou čili papričku. Sůl podle chuti. Omáčka se podává studená.

Postup:

jak připravit jarní závitky

Cibuli, vařené jidášovo ucho, čerstvý koriandr, šalotku a cibuli pokrájíme najemné nudličky. Skleněné nudle spaříme podle návodu na obalu a rozstříháme, či pokrájíme na krátké nudle.

Všechny suroviny včetně výhonků mungo vložíme do mísy, důkladně promísíme a dosolíme. Vymíchanou hmotu zavineme do ve studené vodě navlhčeného rýžového papíru.

smažímeZávitky smažíme v rozpáleném oleji z obou stran cca 5 minut z každé. Po té je necháme důkladně okapat na savém ubrousku!

Závitky se servírují s rýžovými nudlemi a namáčejí se v kyselé omáčce.

Přímo v ústech si pak můžete každé sousto zpestřit přikusováním čili papriček, salátových listů, čerstvé zeleniny a hlavně nejrůznějších bylinek.

Závitky úžasně chutnají například s naklíčenýmisemeny ředkviček, mungem, čerstvým koriandrem, perilou křovitou (chutná po skořici), thajskou bazalkou, svěží naťí jarní cibulky… Záleží na vaší chuti.

Dobrou chuť!

Autor receptu: Zuzana Boušková

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *