Je čerstvé maso i to balené v tzv. ochranné atmosféře?


Večery na českých zahradách patří v těchto horkých dnech grilování. Přinášíme další praktickou rychlou radu. Zpravodaj Česká potravina CZ se tentokrát ptal na kvalitu masa Františka Diepolda, vedoucího péče o zákazníky v oddělení masa známé velkoobchodní sítě.

Je čerstvé maso i to balené v tzv. ochranné atmosféře?

Ochranná atmosféra je jedním z typů balení, které chrání a udržuje chlazené maso před nežádoucími vlivy okolí. Především jde o bezpečnost potravin, a proto balení v ochranné atmosféře nebo vakuové balení je pro spotřebitele komfortnější s ohledem na transport i skladování a delší udržitelnost kvality suroviny živočišného původu.

Je rozdíl mezi masem označeným jako „čerstvé“ a masem chlazeným?

Čerstvé maso  je tepelně neopracované maso, tzn. takové, které se uchovává v chladírenských teplotách včetně masa baleného do ochranné atmosféry nebo vakua. Za čerstvé však můžeme považovat i mražené maso, které je za podmínek tomu určených zamraženo. Podmínky pro zamrazení masa jsou dány teplotou a časem mražení.

Jaká existují rizika u masa s nejasným původem?

V České republice, kde máme jednu z nejpřísnějších veterinárních služeb na světě, je nejasný původ masa nemyslitelný. Je to jako jezdit autem bez SPZ! Salmonela je většinou ze špatně tepelně opracované suroviny živočišného původu, svalovce a podobná parazitní napadení zachytí veterinární prohlídka hned po porážce zvířete.

-čp-

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *