Kvóty na české potraviny na pultech obchodů. Ano, nebo ne?

O kvótách se více začalo mluvit v souvislosti s nekalými obchodními praktikami, dvojí kvalitě a konkurenceschopnosti potravin na trhu. Z ministerstva zemědělství se nyní opět ozývají hlasy pro zavedení minimálního povinného objemu českého zboží na pultech obchodních řetězců.

O nekalých obchodních praktikách jednal ministr Jiří Milek i koncem února v Paříži s francouzským ministrem zemědělství a potravinářství Stéphanem Travertem. Podle MZe ocenil návrh legislativního balíčku, který letos v lednu představila francouzská vláda, a rád by se jím inspiroval. „Podle této legislativy by zemědělci a potravináři mohli prodávat své výrobky se ziskem a supermarkety by měly mít povinnost prodávat potraviny se ziskem minimálně 10 %, aby nebyly prodávány za nižší ceny, než jsou jejich výrobní náklady. Mimo jiné by návrh měl zajistit, aby nejméně 50 % potravin dostupných na veřejných místech, jako jsou školy či nemocnice, pocházelo z lokální produkce,“ uvedl ministr zemědělství v demisi Jiří Milek.

 

Česká potravina je trendy, ale…

Trendem posledních let je návrat konzumentů k českým potravinám. Ten aktivně a po svém podporuje i ministerstvo zemědělství.  „Ministerstvo zemědělství se zaměřuje na vzdělávání spotřebitelů, aby požadovali kvalitní české potraviny. V tom chceme i nadále pokračovat,“ připomněl nedávno ministr Milek.

Prodej českých potravin by podle stále častěji zmiňovaných úvah mohlo posílit i zavedení kvót. Tedy direktivní zavedení minimálního povinného objemu českého zboží na pultech obchodních řetězců.

Zajímá nás váš názor na takové úvahy o zavedení kvót na tuzemské výrobky – české potraviny. Hlasujte v anketě, jestli byste byli pro, nebo proti:

Co říkáte na zavedení kvót na české potraviny v obchodech?

View Results

Nahrávání ... Nahrávání ...

Podle novely zákona o potravinách platné od loňského roku nesmějí výrobci označovat potraviny logy, vlajkou, mapou či nápisy odkazujícími na Českou republiku, pokud nejsou potraviny vyrobené v Česku a z českých surovin. U potravin, které se skládají z více složek, musí být obsah českých částí minimálně 75 %. 

Dnes začíná platit novela zákona o potravinách. Co je nového?