Medvědí česnek. Lupeny, které vás s jarem postaví na nohy


Konečně se po zimě dere ze země zase něco zeleného a svěžího. Něco, co se dá navíc jíst a skvěle to chutná. Právě začala sezona sklizně bylinky zvané medvědí česnek (Alium ursicum). Odedávna se sbírá jako léčivá rostlina, ale i jako zelenina. Podporuje chuť k jídlu, trávení, krvetvorbu snižuje krevní tlak a využívá se také k detoxikaci organismu.

Medvědí česnek je bohatým zdrojem vitaminů C, A, B1 a B2. Dále obsahuje účinné silice se sirnou složkou a čpavkem, fytoncidy, allicin (stejně jako česnek), glykosid, horčiny, stopové prvky, jako je železo, zinek, hořčík, vápník, měď, mangan či molybden.

medvědí česnek
Medvědí česnek v přírodě                                                                                                                                                                                Autor: Zub

Kde roste?

Už začátkem března začíná svými podlouhlými širokými listy tvořit koberce v lužních a listnatých lesích na stinných a vlhkých místech. Nejčastěji na něj narazíte v blízkosti potoků, na zahrádkách se mu pak daří pod ovocnými stromy. Poznáte ho podle charakteristické česnekové vůně, případně podle drobných bílých květů na dlouhé stopce. Listy připomínají ty konvalinkové, které jsou ovšem jedovaté!

Medvědi vědí

Traduje se, že šťavnatou rostlinu okusují z jara medvědi po zimním spánku, aby si jí pročistili žaludek, střeva a krev. A ze stejného důvodu je medvědí česnek využíván v lidovém léčitelství. medvedi_cesnek_1

Doporučuje se i na léčbu onemocnění, jako jsou chřipka, nachlazení, záněty horních cest dýchacích, bronchitida a angína. Funguje jako lehké antibiotikum, působí proti zánětlivým onemocněním.

Medvědí česnek má rovněž fungicidní a baktericidní účinky, vyhání ze střev parazity.

Medvědí česnek potlačuje kvasinková onemocnění a zmírňuje nadýmání a křeče. Zlepšuje průchodnost střev. Dá se konzumovat při zácpě, nebo naopak při průjmu provázeném plynatostí a křečemi v břiše. Medvědí česnek také snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, dále brání kornatění cév, a to tak, že zabraňuje ukládání vápníku v jejich stěnách.

Jako jarní čistička těla

Čerstvé listy se doporučují konzumovat k čistění krve, díky kterému můžete zmírnit dlouhodobé problémy s kůží. Pročišťují ledviny a močový měchýř. Mají močopudné účinky. Rostlina má rovněž příznivý vliv na žaludek.

U jedinců z citlivějším žaludkem by se listy podle starých rad měly spařit mlékem a pít po doušcích teprve po 2–3 hodinách.

Kam s medvědím česnekem v kuchyni

Na začátku květu (konec března až květen) se sbírají listy, cibule v srpnu a září. Sekanými listy se dochucují polévky, pomazánky, dají se přihodit do omáček nebo k pečeným masům a do nádivek.

U nás doma čerstvé listy medvědího česneku přidáváme na bílá masa vařená v páře. Připravujeme z nich také pesto, obdobně jako se dělá to klasické z bazalky. Po všech možných experimentech nám nejvíce chutná natřené na rozpečené bagetě 🙂

Níže můžete vyzkoušet nejlehčí recepty s medvědím česnekem. 

Rychlá „medvědí“ pomazánka

Pesto z medvědího česneku. Hotové je šupito presto!

Zuzana Boušková

 

2 komentáře

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *