Merlík čilský (quinoa)

Quinoa (Chenopodium quinoa) je rostlina z čeledě laskavcovitých, využívána převážně jako obilovina. Mouka z merlíku čilského neobsahuje lepek, je vhodná pro nemocné celiakií.

Použití v kuchyni:

Během růstu se konzumují v salátech čerstvé listy v různých salátech. Ze zralých semen se mele mouka, která má výborné vlastnosti ve spojení s obilnou nebo kukuřičnou, na pečení chleba a sušenek. Celá semena se používají k vaření kaší, zahušťování polévek i k výrobě cereálií, také se z nich připravuje pálenka „chica“.

Použití pro zdraví a uváděné léčivé účinky:

Semena jsou výborným zdrojem některých vitaminů – thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu, alfa-tokoferolu a vitaminu C, obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků, jejich energetická hodnota je 374 kcal/1566 kJ na 100 g.

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *