Nejlepším šéfkuchařem na světě je Mathew Peters z USA

 

Nejprestižnější kuchařská soutěž na světě Bocuse d’Or má letošního vítěze. Je jím Mathew Peters z USA. Na druhé příčce se umístil Christopher William Davidsen z Norska a na třetí Viktor Andrésson z Islandu. Finále kuchařské soutěže Bocuse d’Or 2017 ukončilo dvouletý cyklus 16. kola, ve kterém se utkalo 24 nejlepších šéfkuchařů z celého světa.

Celkem čtyřiadvacet světových špičkových šéfkuchařů přijelo na veletrh Sirha ve francouzském Lyonu, aby ve dvou dnech předvedli to nejlepší ze svého umění, ohromili odbornou porotu a získali nejvyšší možné ocenění ve světě gastronomie.

Téma: vegetariánský pokrm

Hlavním letošním tématem byla příprava vegetariánského receptu složeného výhradně z ovoce, zeleniny, obiloviny, semen nebo luštěnin.

Druhým pokrmem, který soutěžící prezentovali na soutěžním tácu, bylo bréské kuře s kraby. Jedná se o interpretaci slavného lyonského receptu a odkazuje na třicetiletou historii soutěže.

Výzva pro ty nej z Česka 

Cílem soutěže Bocuse d’Or je ukázat největší kuchařské talenty. Od založení v ní dominují především kuchaři z Francie a Skandinávských zemí. V letošním finále se utkaly například týmy z USA, Kanady, Maďarska, Francie, Singapuru, Maroka, Skandinávských zemí či z Jižní Ameriky. A proč ne nikdo z Česka?

„Český zástupce se na světové finále dostal zatím jen jednou, ale budeme se snažit, aby se to změnilo a my mohli v budoucnu vidět v Lyonu i české vlajky. Musíme ale začít národním kolem, které vyhlásíme ještě v první polovině tohoto roku,“ říká Petr Stádník, šéfkuchař společnosti Makro, která je hlavním partnerem soutěže v České republice a která je součástí nadnárodní společností Metro, která se již poněkolikáté stala oficiálním dodavatelem surovin prestižního klání.

  • Soutěž založil Paul Bocuse v roce 1987 a jeho snem bylo vytvořit paralelu k velkým sportovním akcím, kde na kuchařském jevišti svedou souboj nejzkušenější kuchaři světa. I proto se soutěž někdy přirovnává k olympiádě pro šéfkuchaře. Největší kuchařské události předcházelo šedesát národních soutěží a tři kontinentální klaní v Evropě, Asii a Latinské Americe.

Hlavní téma: vegetariánský pokrm

Na 14 identických talířích servírovali šéfkuchaři vegetariánský pokrm, který mohli poskládat ze 146 produktů, které nabízel místní Metro trh přímo v areálu soutěže. Bonusové body se přičítaly za využití dvou ingrediencí reprezentujících zemi, ze které soutěžící pochází. Kuchaři dostali možnost zdokonalovat zvolený recept měsíc před soutěží samotnou.

5 hodin a 35 minut

Všichni finalisté měli na přípravu přesně 5 hodin a 35 minut. Pracovali ve dvoučlenných týmech za stálého přihlížení a povzbuzování diváků. Soutěžní týmy měly také k dispozici vlastního kouče, ten ale nesměl zasahovat do chodu kuchyně. Někteří soutěžící věnovali intenzivní přípravě až dva roky práce. Vítěz si kromě sošky s podobiznou zakladatele soutěže Paula Bocuse odvezl také hlavní cenu 20 000 euro.

 

Více informací o Bocuse d’Or včetně přehledu letošních finálových zemí najdete na www.bocusedor.com.

-čp, tz-

 

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *