Obložený chlebíček slaví 100 let!

I klasika českých večírků a oslav má svoji historii. Chlebíček oslavil 100. narozeny.

Zamysleli jste se někdy, co vlastně o chlebíčku víte? Chlebíček je druh studeného pokrmu, jehož základem je vekové pečivo, ozdobené dalšími potravinami.

K typickým obkladům chlebíčků patří nejrůznější saláty, pomazánky, ozdobně krájená zelenina, umě poskládané uzeniny, sýry, vajíčka a další. Až na chlebíčky z ryb a plodů moře, korunuje obložený plátek veky kyselá nakrájená okurka aranžovaná „na pacičku“.

Pražský lahůdkář Jan Paukert

Obložený chlebíček, tak jak ho známe dnes, uvedl na trh na počátku 20. století vyhlášený pražský lahůdkář Jan Paukert. (Lahůdkářství Jan Paukert fungovalo až do února 2015) na popud rodinného přítele malíře Jana rytíře Skramlíka, kterému nevyhovovaly v té době k malému pohoštění podávané jednohubky.


S chlebíčkem o velikosti mezi jednohubkou a obloženým chlebem byl spokojen, stejně jako zákazníci lahůdkářství, kde se tyto výrobky vzápětí začaly prodávat. Původní velikost byla o něco menší než dnes – „tak na dvě tři kousnutí“, během dvou následujících let se pak osvědčil rozměr větší; v této podobě získaly oblibu a dělají se dodnes.

Takovým zahraničním bratrem našich vekových chlebíčků je takzvaný open sandwich – tousťák s oblohou navrchu, ve Skandinávii pak Smørbrød, smørrebrød či smörgås.

ČEPO