Omega3kapr. Připlouvá další funkční potravina


Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity uvedla do širšího prodeje vlastní produkci kaprů, jejihž maso se vyznačuje zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin. Letos tyto ještě zdravější ryby ulovíte na trhu zase.

kapr
Foto: omega3kapr.cz

Zdraví prospěšný dopad konzumace kapra vyživovaného pomocí krmiva obsahujícího kromě tradičních obilovin také rostlinné, především řepkové nebo lněné oleje, prokázal několikaletý výzkumný projekt. Na něm spolupracovala pod vedením Fakulty rybářství a ochrany vod řada odborných subjektů, mezi nimi i specialisté na výživu a kardiovaskulární choroby z pražského IKEMu.

„Technologický postup produkce kapra se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin je patentově chráněn. Jídelníček s tímto masem zařazeným alespoň dvakrát týdně prokazatelně chrání srdce před vznikem chorob, snižuje hladinu krevních tuků a zabraňuje usazování cholesterolu,“ říká Pavel Kozák z Fakulty rybářství a ochrany vod. „Kapří maso je přitom samo o sobě nízkoenergetické, dobře stravitelné a žádná zdravotní dieta ho nevylučuje,“ dodává s tím, že ryby jsou chované tradičním způsobem na vybraných rybnících a bez zásahů do vodního prostředí.

Co jsou funkční potraviny?

Obsahují významně vyšší množství látek, které mají prokázaný příznivý efekt na zdraví. V případě kapra jde o omega 3 mastné kyseliny, které jsou uznávané jako unikátní nástroj pro prevenci a léčbu mnoha civilizačních onemocnění, především pak kardiovaskulárního aparátu.

Obecně jsou funkční potraviny považovány za ty, které patří ke zdravému životnímu stylu.

Ryby obecně jsou bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin. Tyto omega 3 mastné kyseliny jsou uznávány jako unikátní nástroj pro prevenci a léčbu mnoha civilizačních onemocnění, především pak kardiovaskulárního aparátu.

ryblka
Foto: Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity

Obsah těchto unikátních látek v rybím mase je ovlivněn mnoha faktory, především však skladbou jejich potravy. Kapr obecný je tradičně chován v rybnících na bázi přirozené potravy, kterou tvoří plankton a bentos, a je pro pokrytí jeho energetických potřeb přikrmován obilovinami. Jelikož jsou obiloviny bohaté na škrob a omega 6 mastné kyseliny (nikoliv však na omega 3), je výsledná kvalita kapřího masa významně nižší, než je jeho potenciál.
Největší vliv na složení mastných kyselin v mase sladkovodních ryb má obecně jejich potrava.

Nejlepšího složení mastných kyselin v rybím mase sladkovodních ryb je obecně dosahováno při krmení krmivy s obsahem olejů z mořských ryb, které obsahují velké množství omega 3 mastných kyselin, mají dobrý poměr obsahu omega 3: omega 6 mastných kyselin, a mají vysoký podíl kyseliny eicosapentaenové 20:5n-3 (EPA), kyseliny docosapentaenové 22:5n-3 (DPA) a kyseliny docosahexaenové 22:6n-3 (DHA). Množství EPA, DPA a DHA je vůbec nejdůležitější pro zdravé složení lipidů, stejné jako množství vysoce nenasycených omega 3 mastných kyselin (highly unsaturated fatty acids – HUFA; Sargent 1989), které obsahují 20 a více uhlíků a 3 a více dvojných vazeb, a dále je důležitý i poměr obsahu omega 3: omega 6 mastných kyselin, který by měl být optimálně nižší než 1 : 4.
Zdroje olejů z mořských ryb jsou ale celosvětově omezené, a proto jsou oleje z mořských ryb jako složka krmiva ryb sladkovodních stále dražší. Alternativně se používají jiné oleje a tuky, které se případně s olejem z mořských ryb míchají.

-čp-

One Comment

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *