Pravá svatomartinská husa


Připravte si doma nefalšované svatomartinské posvícení. Máme pro vás jeden z mnoha tradičních receptů na lahodnou husu s pěkně vypečenou kůrkou. A víte, proč se na svátek Sv. Martina vlastně peče právě husa?

Jedna z legend vypráví, že se svatý Martin schoval k husám do husníku při volbě nového biskupa, na kterého byl navrhován. Husy ho ale svým kejháním prozradily, a tak musela jít jeho skromnost stranou a on byl nucen poctu přijmout. Jiná pověst zase říká, že svatý Martin husy proklel, protože ho rušily při kázání.

A jdeme chystat husí hody! Příprava a pečení takové poctivé husy trvá zhruba 5 hodin. Delší doba pečení však stojí za výsledek.

svatomartinská husa

 

Suroviny:

1 husa
2 lžíce loupaných mandlí
majoránka
pepř
kmín
sůl
2–3 jablka (zbavená jádřinců)
2–3 červené cibule

Postup:

Husu bez hlavy a krku očistíme od zbytků brk, omyjeme a ze všech stran, včetně vnitřku, osušíme a důkladně osolíme.

Nyní husu okořeníme a naplníme jablky a mandlemi. Troubu předehřejeme na 200 °C. Husu položíme do hlubokého pekáče, přidáme cibuli a přilijeme asi 200 ml vody.

Přikrytou ji pečeme přibližně hodinu, poté budoucí pečínku otočíme na záda, snížíme teplotu v troubě na 160 °C a opět přiměřeně podlijeme.

Přikrytou pečeme další dvě hodiny, ke konci husu odkryjeme a necháme při vyšší teplotě (180–200 °C) vytvořit křupavou kůrku. Během pečení husu stále dostatečně podléváme.
Nakonec pečeni přendáme do mísy a uložíme do tepla. Naše babička přikryla velkou mísu s husou poklicí a zabalila ji do peřin 😉

Vypečenou šťávu propasírujeme a necháme ještě přejít varem. Pokud je příliš hustá, zředíme ji vodou.

Podáváme s domácími kynutými knedlíky a červeným zelím.
A čím pečínku spláchnout? Svatý Martin je patronem vinařů, proto se také v tento sváteční den otevírají první mladá vína. Pivem ale rozhodně nic nepokazíte 🙂

Dobrou chuť!

-čp-

Jak na domácí kysané zelí

One Comment

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *