Pstruh s pažitkovou omáčkou
|Už jste ochutnali pstruha na celerovém lůžku s pažitkovou omáčkou, brokolicí (mrkví) a na vanilce, podávaného s restovanými brambory? Vyzkoušeli jsme variaci na recept šéfkuchaře Eduarda Levého, který poskytl Rybářskému sdružení ČR a můžeme ho jen doporučit.

Suroviny na originální recepty:
- 480 g filet pstruha
- 1 lžíce oleje
- pepř
- kmín
- 300g brokolice (nebo mladé mrkve)
- 1 lžíce přepuštěného másla
- 480g brambor
- 2 lžíce přepuštěného másla
- vanilkový lusk
- sůl
Na pažitkovou omáčku:
- 300g plátků celeru
- 50ml 33% smetany
- 1 lžíce nasekané pažitky
- 1 lžička másla
- šťáva z citronu
- maizena
- sůl
- mletý bílý pepř
Postup přípravy:
Oloupeme menší brambory a rozkrájíme na čtvrtky. Ostrou hranu u každé čtvrtky seřízneme, tím se zaoblí. Brambory povaříme v osolené vodě 5 minut, poté je scedíme a necháme vychladnout.
Brokolici rozdělíme na malé růžičky a blanšírujeme ji po dobu 2 minut ve vroucí osolené a mírně okyselené vodě. Po vyjmutí z vařící vody brokolici prudce zchladíme, nejlépe ponořením do mísy s vychlazenou vodou s ledem. Vychlazenou brokolici necháme okapat na sítku.
Menší oloupaný celer přepůlíme a z každé půlky nakrájíme plátky cca 5 mm silné, které vaříme v osolené vodě „na skus“. (My jsme místo brokolice připravili obdobně mladou mrkev a cuketu)
Plátky celeru vyjmeme a zakápneme citronem (aby nečernaly). Celerový vývar zahustíme maizenou, dochutíme mletým bílým pepřem, přidáme nasekanou pažitku a smetanu. Krátce provaříme a nakonec zjemníme oříškem másla. Plátky celeru vrátíme do teplé omáčky.
Filety pstruha osušíme, osolíme a lehce opeříme. Vkládáme je do pekáčku na olejem potřený pečicí papír posypaný špetkou kmínu a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C po dobu 10 minut. (My jsme si vykuchaného pstruha připravili vceku na pánvičce).
Na pánvi nahřejeme lžíci přepuštěného másla a restujeme na něm růžičky brokolice asi 5 minut. Brokolici přendáme na misku a uchováme ji v teple do servírování. (Stejně můžete postupovat i s mrkví a cuketou).
Na pánev přidáme přepuštěné máslo, vanilkový lusk a brambory restujeme dozlatova.
Na ohřátý talíř dáme nejprve omáčku, na ní položíme rybu a přílohu.