Pstruh s pažitkovou omáčkou

Už jste ochutnali pstruha na celerovém lůžku s pažitkovou omáčkou, brokolicí (mrkví) a na vanilce, podávaného s restovanými brambory? Vyzkoušeli jsme variaci na recept šéfkuchaře Eduarda Levého, který poskytl Rybářskému sdružení ČR a můžeme ho jen doporučit.

Pstruh s omáčkou a pečenými bramborami.

Suroviny na originální recepty:

  • 480 g filet pstruha
  • 1 lžíce oleje
  • pepř
  • kmín
  • 300g brokolice (nebo mladé mrkve)
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 480g brambor
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • vanilkový lusk
  • sůl


Na pažitkovou omáčku:

  • 300g plátků celeru
  • 50ml 33% smetany
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 1 lžička másla
  • šťáva z citronu
  • maizena
  • sůl
  • mletý bílý pepř

Postup přípravy:

Oloupeme menší brambory a rozkrájíme na čtvrtky. Ostrou hranu u každé čtvrtky seřízneme, tím se zaoblí. Brambory povaříme v osolené vodě 5 minut, poté je scedíme a necháme vychladnout.

Brokolici rozdělíme na malé růžičky a blanšírujeme ji po dobu 2 minut ve vroucí osolené a mírně okyselené vodě. Po vyjmutí z vařící vody brokolici prudce zchladíme, nejlépe ponořením do mísy s vychlazenou vodou s ledem. Vychlazenou brokolici necháme okapat na sítku.
Menší oloupaný celer přepůlíme a z každé půlky nakrájíme plátky cca 5 mm silné, které vaříme v osolené vodě „na skus“. (My jsme místo brokolice připravili obdobně mladou mrkev a cuketu)

Plátky celeru vyjmeme a zakápneme citronem (aby nečernaly). Celerový vývar zahustíme maizenou, dochutíme mletým bílým pepřem, přidáme nasekanou pažitku a smetanu. Krátce provaříme a nakonec zjemníme oříškem másla. Plátky celeru vrátíme do teplé omáčky.

Filety pstruha osušíme, osolíme a lehce opeříme. Vkládáme je do pekáčku na olejem potřený pečicí papír posypaný špetkou kmínu a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C po dobu 10 minut. (My jsme si vykuchaného pstruha připravili vceku na pánvičce).

Na pánvi nahřejeme lžíci přepuštěného másla a restujeme na něm růžičky brokolice asi 5 minut. Brokolici přendáme na misku a uchováme ji v teple do servírování. (Stejně můžete postupovat i s mrkví a cuketou).

Na pánev přidáme přepuštěné máslo, vanilkový lusk a brambory restujeme dozlatova.
Na ohřátý talíř dáme nejprve omáčku, na ní položíme rybu a přílohu.

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *