Silný hovězí vývar s domácími knedlíčky

Kvalitní vývar je považován za nejlepší prevenci proti virózám a jiným infekčním nemocem. Pár kapek octa přidaných do vývaru při vaření pomůže z kostí vytáhnout minerály jako vápník a magnesium. Čistý hovězí vývar také můžeme zamrazit a podle potřeby ho později použít při vaření rizota, omáček atd.

hovězí vývar
Foto: Zub

Připravte si:

  • 1 kg hovězích žeber s masem
  • petržel
  • půlka celeru
  • velká cibule
  • 2 velké mrkve
  • cca 5 kuliček nového koření
  • dva stroužky česneku
  • libeček, paprika
  • sůl

Na knedlíčky:

  • půl kg jater (vepřová, hovězí, drůbeží)
  • strouhanka
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • petrželová nebo libečková nať
  • pepř
  • muškátový květ
  • sůl

Postup:

Vývar: Kosti s masem vložíme do hrnce, spolu s očištěnou zeleninou a kořením, zalijeme vodou (asi 2 litry) a necháme pomalu vařit. Vaříme cca 2 hodiny. Nezapomínejte dolévat vodu a sbírat vznikající pěnu.

Krátce před dovařením osolíme a podle chuti dokořeníme libečkem či třeba půlkou paprikového lusku. Vaříme ještě 20 minut.

Nakonec vývar scedíme přes husté síto, obereme maso z kostí a servírujeme s knedlíčky.

knedlíčky

Knedlíčky: Očistíme a odblaníme játra, utřeme je nebo umeleme, promícháme se strouhanku, vejcem, kořením, česnekem, natí a trochou hladké mouky ve hmotu, z níž jdou dobře tvarovat knedlíčky. Ty pak cca 10 minut vaříme ve vývaru.

Dobrou chuť a hodně zdraví třeba s tímto vývarem přeje Česká potravina CZ

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *