Tuřín jako chuťovka nebo úžasná příloha


Tento recept z tuřínu vznikl v naší kuchyni vlastně náhodou. Došly nám brambory. V takových případech nezbývá, než experimentovat. Ve spíži čekala jedna odložená bulva tuřínu, který jsme dostali od přátel z venkova.

Výsledný pokrm z obří řepy s nažloutlou dužinou nakonec dalece předčil očekávání. Vyzkoušejte ho!

Budete potřebovat:

  • Jeden tuřín, cca 1,5 kg
  • Směs dobromyslu (oregano), tymiánu a bazalky
  • Sůl
  • Pár lžic oleje na smažení nebo na pečení

Postup: Omytý tuřín oloupeme a nakrájíme na asi centimetr tlusté plátky, které pak půlíme ještě na menší kusy. IMG_3036_Fotor_Collage (550x413)

Nakrájený tuřín dáme vařit do hrnce s osolenou vodou, podobně jako třeba brambory. Vaříme ho asi 20 minut. Po deseti minutách raději ochutnáme, jestli už není měkký.

Následně slijeme vodu a kousky tuřínu v míse promícháme se směsí bylinek.

Do hluboké pánve dáme trochu oleje a necháme ho rozpálit. Pak přisypeme povařený a pokrájený tuřín s bylinami a za občasného promíchání opékáme cca 10 minut, asi jako když smažíme brambory. Podle chuti dosolíme.

Hotové kousky s křupavou krustističkou pak můžeme servírovat třeba s jogurtovým dresinkem nebo jako přílohu k masu.

Více o tuřínu najdete TADY

Dobrou chuť vám přeje Česká potravina CZ

One Comment

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *