Tuřín – znovuobjevená delikatesa i užitečný lék


Ve starověku snad nejběžněji pěstovaná plodina, dnes hotová exotika. Na český venkov se ale tuřín vrací, takže když včas zasadíte, budete si moci sklidit vlastní. Jde totiž o velice nenáročnou plodinu na pěstování. Daří se mu i v chladnějších hornatých oblastech. Škodí mu sucho a čerstvě hnojená půda.

Tuřín, nebo také kolník, má krom své lahodné chuti též léčivé účinky při chorobách zažívacího ústrojí.

Co tuřín obsahuje:

80–90 % vody
vlákninu
bílkoviny
tuky
karoten
vitamin C
vápník

Ke konzumaci lze využít bulvu u některých odrůd i listy, a to dušené jako zelí či kapusta. Ze syrového se připravuje „zelí“ i saláty.

Původ a odrůdy

Na tuřínu si jako první pochutnávali starověké národy ve Středozemí. Původní bulvy byly peprné, někdy lehce nahořklé. Dnešní nové odrůdy už jsou zcela lahodné a jemnější chuti.

Náš recept na kuchyňskou úpravu tuřínu najdete TADY

Větší část bulvy tuřínu vyčnívá nad zem. Nejchutnější jsou žlutomasé odrůdy, vynikají nasládlou chutí. Tuřín kvete žlutě, květy mají drobné okvětní lístky a složené květenství.

Tuřín botanicky: brukev řepka tuřín (Brassica napus var. napobrassica) je kořenová zelenina a krmná plodina, podobná a blízce příbuzná vodnici.

-čp-

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *