Značení vajec. Jak poznat česká vejce
|Záleží-li vám na původu vajec, která kupujete, sledujte při jejich nákupu údaje na skořápce. Jak se orientovat ve značení vajec?
Povinné údaje na vejci:
(Na vejci najdete např. značení 1 CZ 1234)
První číslice označuje metodu chovu nosnic:

„1“ – vejce nosnic ve volném výběhu,
„2“ – vejce nosnic v halách (na podestýlce),
„3“ – vejce nosnic v klecích,
„0“ – vejce nosnic v ekologickém zemědělství (BIO).
Skutečný původ vajec značí kód producenta:
„CZ“ – Česká republika
„SK“ – Slovensko
„LT“ – Litva
„PL“ – Polsko
„DE“ – Německo
„NL“ – Nizozemí
„ES“ – Španělsko
Poslední čtyřčíslí:
Například „1234“ znamená registrační číslo hospodářství (chovu)
Konkrétního producenta vajec lze vyhledat na stránkách Mezinárodního testování drůbeže, s. p., a to zde: www.mtd-ustrasice.cz/vyhledavani
Hmotnostní skupiny vajec
Pouze třídírny schválené příslušným orgánem dané země, kterým je v případě České republiky Státní veterinární správa, smějí třídit a balit vejce. Třídírna musí mít přidělené registrační číslo, např. CZ 123 (uvádí se na obalech výrobku).
Hmotnostní skupiny vajec:
- XL, velmi velké vejce, hmotnost nad 73 gramů
- L, velké vejce, hmotnost od 63g do 73 gramů
- M, středně velké vejce, hmotnost od 53g do 63g
- S, malé vejce, hmotnost méně než 53g
Povinné údaje na obalech:
Jméno nebo adresa podniku, který vejce balil nebo nechal zabalit,
rozlišovací číslo třídírny, např. „CZ 123“. To je přiděleno Státní veterinární správou a znamená schválení provozovny, která vejce třídí a balí. Tady pozor, že je vejce zabalení v ČR, ještě neznamená, že je z českého chovu!
Dalšími povinnými údaji na obalu vajec jsou třída jakosti a hmotnostní skupina, počet balených vajec, datum minimální trvanlivosti spolu s doporučením patřičného skladování vajec třídy A, metoda chovu nosnic u třídy A, vysvětlení významu kódu producenta.
ČEPO – Česká potravina CZ