Ešus jako stále oblíbený parťák na dovolenou

Z čeho hodujete jídla připravená v přírodě? Starý dobrý ešus je stále v kurzu a dostal nový vytuněný kabát.

Češi  jsou milovníci turistiky, čundrů a grilování. Letos se nejspíš těmto radovánkám bude v domácích luzích a hájích oddávat mnohem více našinců. Možná zase oprášíte nádobí do terénu – starý dobrý hliníkový ešus.

Historie ešusu

Podle Českého etymologického slovníku je ešus označení pro kovovou jídelní misku nebo soupravu jídelních misek pro polní stravování, vzniklé zkomolením označení esšálek (z německého Essschale, jídelní miska). Původní použití je pro vojenské polní stravování,jedli z něho ale také policisté a vězeňská služba. Ešusy se hojně používají především při trampingu  na táborech dosud.

Typický ešus, ten z hliníku, je podle všeho českým vynálezem. Skládá se ze dvou misek s držáky a z víčka. Ceněn je v terénu pro jeho lehkost, nerozbitnost a snadnou omyvatelnost.

Ešusy se vyrábějí přes sedmdesát let v Telnicích, menší obci poblíž Ústí nad Labem. Tamní produkce činila za rozkvětu linky zhruba dvěstě tisíc ešusů ročně. Dnes se jich vyrobí jenom desetina, ale vyvážejí se do celého světa.

Moderní ešus.

„I v přírodě se dá stolovat elegantně, a to díky kempingovým příborům, hrnkům a ešusům,“ míní Karolína Pechová majitelka značky Česká síťovka. Právě ešusy se podle zkušeností z jejích obchodů stávají oblíbenou součástí života Čechů.