Video: Jak si udělat domácí jitrocelový sirup

Vyzkoušejte náš domácí recept na jitrocelový sirup.

Příprava jitrocelového sirupu z jitrocele kopinatého není složitá. Hlavně na podzim a v zimě můžete jeho pověstné léčivé síly využívat například proti kašli – jako podporu vykašlávání. Sirup z jitrocele je oblíbená přírodní medicína při bolestech v krku a nachlazení.

Tato bylinka roste skoro všude a výhodou je, že její lístky si s největší pravděpodobností nesplete s jinou rostlinou. 

Jitrocel kopinatý se tradičně využívá hlavně k výrobě čajových směsí a sirupů. Má schopnost odhlenit dutiny a dýchací cesty. Už v dobách Antiky byl jitrocel využíván proti kašli, na opary, při kožních infekcích a jako protijed na vzteklinu.

Účinky jitrocelového sirupu

V lidovém léčitelství se jitrocel využívá jako látka usnadňující potíže způsobené astmatem, záněty průdušek a další onemocnění dýchacích cest. Listy mají také působit protizánětlivě a na podporu trávení.
Určitě už jste slyšeli, že čerstvá šťáva z listů  se dá použít k obkladu menších ran a podobně. Při tom však také hrozí, že si do rány zanesete další infekci. Čaj či sirup někdy bývá užíván také odvykající se kuřáky. Kdo ví?

VIDEO: Podívejte se na videu, jak připravujeme domácí jitrocelový sirup u nás:

Zuzana Schneidewind