Houby na smetaně a červeném víně


Užijte si čerstvé houby, kterých jsou právě plné lesy. Tento recept z nich patří u nás doma k nejoblíbenějším. Vyzkoušejte dobrotu v podobě hub na smetaně a dejte vědět, jak jste byli spokojení. Věřím, že si na takto upravených houbách pochutnáte. 

Budete potřebovat:

  1. zhruba 1/2 kg klobouků hub (žampiony, hřiby, holubinky)
  2. kousek másla
  3. 2 dcl smetany
  4. 1 dcl červeného vína
  5. polévkovou lžíci hladké mouky
  6. 2–3 větší šalotky (můžete nahradit obyčejnou cibulí)
  7. větvičku čerstvého tymiánu (nebo cca dvě špetky sušeného)
  8.  mletý pepř
  9. sůl

houby_1Postup:

Na pánvi rozpusťte máslo, osmahněte do růžova nadrobno posekanou šalotku, přidejte rozčtvrcené klobouky očištěných hub, oslote, opepřete, přidejte větvičku tymiánu a duste pod pokličkou doměkka. V případě potřeby podlijte trochou vody.

Až houby dostatečně změknou, zalijte je červeným vínem a přidejte smetanu, ve které jste před tím rozmíchali polévkovou lžíci hladké mouky. Povařte, aby se mouka dobře rozpustila a podle chuti dosolte a dopepřete.

Podávejte s knedlíkem, nejlépe karlovarským.

-čepo, praktická Zuzka-