Houby na smetaně a červeném víně

Užijte si čerstvé houby, kterých jsou právě plné lesy. Tento recept z nich patří u nás doma k nejoblíbenějším. Vyzkoušejte dobrotu v podobě hub na smetaně a dejte vědět, jak jste byli spokojení. Věřím, že si na takto upravených houbách pochutnáte.

Suroviny:
  • zhruba 1/2 kg klobouků hub (žampiony, hřiby, holubinky)
  • kousek másla
  • 2 dcl smetany
  • 1 dcl červeného vína
  • polévkovou lžíci hladké mouky
  • 2–3 větší šalotky (můžete nahradit obyčejnou cibulí)
  • větvičku čerstvého tymiánu (nebo cca dvě špetky sušeného)
  • mletý pepř
  • sůl
Postup práce:

Na pánvi rozpusťte máslo, osmahněte do růžova nadrobno posekanou šalotku, přidejte rozčtvrcené klobouky očištěných hub, oslote, opepřete, přidejte větvičku tymiánu a duste pod pokličkou doměkka. V případě potřeby podlijte trochou vody.
Až houby dostatečně změknou, zalijte je červeným vínem a přidejte smetanu, ve které jste před tím rozmíchali polévkovou lžíci hladké mouky. Povařte, aby se mouka dobře rozpustila a podle chuti dosolte a dopepřete.
Podávejte s knedlíkem, nejlépe karlovarským.

Připravila: Zuzana Schneidewind  #praktickazuzka

Jak skladovat houby