Sbírat či nesbírat houby, které přešel mráz

Mykologové se shodují, že houby přešlé mrazem bychom jíst neměli.

Jsou houby, které přešel venkovní mráz jedovaté? Jak poznat přemrzlou houbu v lese a kterým houbám mráz naopak nevadí?

Mykologové se shodují, že houby přešlé mrazem bychom jíst neměli. Týká se to právě těch nejvyhledávanějších – hub hřibovitých. Proč? Mráz způsobuje průnik ledových krystalů do buněk, mohou ji tak roztrhat a usmrtit.
Na rozkladných procesech se pak přiživí bakterie, plísně a jejich toxiny, které rozhodně našemu tělu neprospívají.
Houby přešlé mrazem a rozmrzlé nejsou smrtelně jedovaté, po jejich konzumaci se však mohou dostavit nepříjemné obtíže v podobě zvracení, žaludečních těžkostí či v podobě průjmů.

Jak vypadá houba poškozená mrazem?

Houba je po nakrojení vodnatá a rozpadá se. Mění se také její vůně a chuť, plodnice mívají našedlou barvu a okraje klobouku jsou nahnilé.

Jak je to s houbami uskladněnými v mrazáku?

U hub uskladněných v mrazáku je to s toxiny jinak. Žádné nehrozí. Je však třeba zmrazené houby hned zpracovat a opakovaně je ne nemrazit!
Náruživější houbaři vědí, že mráz v přírodě nevadí zimním druhům hub. K těm nejznámějším patří například penízovka sametonohá nebo hlíva ústřičná.

Text a foto hub: Zuzana Schneidewind

Ilustrační foto v úvodu: Pixabay

Enoki po česku aneb Penízovka na váš stůl

Tradiční polévka z penízovky