Sbírat či nesbírat houby, které přešel mráz


Jsou houby, které přešel venkovní mráz jedovaté? Jak poznat přemrzlou houbu v lese a kterým houbám mráz naopak nevadí?

Mykologové se shodují, že houby přešlé mrazem bychom jíst neměli.

Čerstvé houby z našich lesů. Foto: Zuzana Schneidewind

Týká se to právě těch nejvyhledávanějších – hub hřibovitých. Proč? Mráz způsobuje průnik ledových krystalů do buněk, mohou ji tak roztrhat a usmrtit.

Na rozkladných procesech se pak přiživí bakterie, plísně a jejich toxiny, které rozhodně našemu tělu neprospívají.
Houby přešlé mrazem a rozmrzlé nejsou smrtelně jedovaté, po jejich konzumaci se však mohou dostavit nepříjemné obtíže v podobě zvracení, žaludečních těžkostí či v podobě průjmů.

Jak vypadá houba poškozená mrazem? Houba je po nakrojení vodnatá a rozpadá se. Mění se také její vůně a chuť, plodnice mívají našedlou barvu a okraje klobouku jsou nahnilé.

Jak je to s houbami uskladněnými v mrazáku?

U hub uskladněných v mrazáku je to s toxiny jinak. Žádné nehrozí. Je však třeba zmrazené houby hned zpracovat a opakovaně je ne nemrazit!
Náruživější houbaři vědí, že mráz v přírodě nevadí zimním druhům hub. K těm nejznámějším patří například penízovka sametonohá nebo hlíva ústřičná.

ČEPO

Houbový ovar

Houby na smetaně a červeném víně

5 nejtrapnějších mýtů o houbách

Houby na smetaně a červeném víně