Sbírat či nesbírat houby, které přešel mráz
|Mykologové se shodují, že houby přešlé mrazem bychom jíst neměli.
Jsou houby, které přešel venkovní mráz jedovaté? Jak poznat přemrzlou houbu v lese a kterým houbám mráz naopak nevadí?
Mykologové se shodují, že houby přešlé mrazem bychom jíst neměli. Týká se to právě těch nejvyhledávanějších – hub hřibovitých. Proč? Mráz způsobuje průnik ledových krystalů do buněk, mohou ji tak roztrhat a usmrtit.
Na rozkladných procesech se pak přiživí bakterie, plísně a jejich toxiny, které rozhodně našemu tělu neprospívají.
Houby přešlé mrazem a rozmrzlé nejsou smrtelně jedovaté, po jejich konzumaci se však mohou dostavit nepříjemné obtíže v podobě zvracení, žaludečních těžkostí či v podobě průjmů.
Jak vypadá houba poškozená mrazem?
Houba je po nakrojení vodnatá a rozpadá se. Mění se také její vůně a chuť, plodnice mívají našedlou barvu a okraje klobouku jsou nahnilé.
Jak je to s houbami uskladněnými v mrazáku?
U hub uskladněných v mrazáku je to s toxiny jinak. Žádné nehrozí. Je však třeba zmrazené houby hned zpracovat a opakovaně je ne nemrazit! Náruživější houbaři vědí, že mráz v přírodě nevadí zimním druhům hub. K těm nejznámějším patří například penízovka sametonohá nebo hlíva ústřičná.
Text a foto hub: Zuzana Schneidewind
Ilustrační foto v úvodu: Pixabay