Jednoduchý recept na pesto z medvědího česneku

Tento recept na domácí pesto z medvědího česneku patří v naší rodině k nejoblíbenějším. Je hotové šupito presto a jeho využití takřka bez hranic. Vyzkoušejte.

Kromě klasičtější možnosti servírování s těstovinami či nočky, si doma pesto z medvědího česneku mažeme i na opečené pečivo. K vínu ideální chuťovka!

Konečně se po zimě dere ze země zase něco zeleného a svěžího. Něco, co se dá navíc jíst, skvěle to chutná. Sezona sklizně bylinky zvané medvědí česnek pomalu začíná.

Užijte si tento dar přírody, ideálně s mírou a s šetrným přístupem k jeho sběru. Ať se všichni milovníci medvědího česneku můžeme z úrody radovat i v příštích letech;-)

Suroviny:
  • Silný svazek listů (cca 50 gramů) medvědího česneku
  • Hrst kešu ořechů (nebo půl hrsti kešu a půl hrsti mletého parmazánu)
  • 100 ml olivového oleje (lze kombinovat i se slunečnicovým)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
Postup přípravy pesta:

Listy medvědího česneku omyjeme, vložíme do mixéru a spolu s olejem mixujeme na jemnou kaši. K ní postupně přisýpáme kešu ořechy (případně i parmazán), sůl podle chuti a lžíci čerstvé citronové šťávy.

Pesto přendáme do skleničky a ještě zalijeme olejem tak, aby nám na povrchu vytvořil „víčko“. Uzavřeme a skladujeme v lednici. Takto uložené pesto z medvědího česneku nám vydrží nejméně dva měsíce.

Dobrou chuť nejen s tímto receptem!