Opilé švestky
|Recept na jednoduchý a rychlý dezert ze sušených švěstek si zamilujete. Až na ten alkohol je i zdraví. Vyzkoušejte jeden z našich oblíbených receptů.
Budete potřebovat:
- 4x jogurt čokoládový
- 2 dcl rumu, whisky nebo koňaku (podle chuti)
- pytlík sušených švestek
- jádra vlašských ořechů
Postup přípravy:
Sušené švestky spaříme vroucí vodou a necháme okapat. Poté do otvorů po pecce plníme jádra vlašských ořechů. Naplněné plody namočíme na cca 2 hodiny do rumu, whisky či koňaku. Plněné švestky opět necháme okapat, pak je naklademe do jogurtu s čokoládovou příchutí a na pár hodin necháme uležet v lednici. Před podáváním můžete dezert posypat například hoblinami z čokolády.
TIP:
V Moldávii, kde jsem se inspirovala, kladou podle tradičního receptu sušené švestky s ořechy do zakysané smetany.
Při nákupu sušených švestek zkontrolujte přes průhledný obal, zda jsou plody lesklé, měkké a jestli náhodou není obal porušen a švestky nejsou plesnivé. Stejně jako u jiných sušených plodů se doporučuje zvolit výrobky neošetřené konzervačními prostředky, např. sířením, což by biošvestky měly splňovat.
Zuzana Schneidewind – Česká potravina CZ