Kysané zelí jako vitaminový poklad

Kysané zelí a jeho účinky na zdraví.

Kvalitní kysané zelí, bez zbytečných konzervantů a umělých sladidel, v mnohých ohledech funguje lépe, než polykání podpůrných vitaminových doplňků stravy.

Podle studií z Finska je kysané zelí prevencí před vznikem rakoviny jater, plic, tlustého střeva a prsu. Během procesu kysání v něm totiž vznikají takzvané izotiokyanáty, které mají silně protirakovinné účinky.

Denní dávku vitaminu C pokryje 200 g kysaného zelí.

Kysané zelí má oproti jiným druhům zeleniny a ovoce tu přednost, že v něm obsah užitečných látek a vitamínů skladováním klesá velmi pomalu. To díky kvašení, které působí jako nejpřirozenější konzervační prostředek. Samozřejmě jen do té doby, dokud ho nevyndáme z keramické nádoby nebo ze sklenice na vzduch.

Bonusem konzumace kysaného zelí pak je – postupný úbytek přebytečných kilogramů.

Poslechněte si více o síle kysaného zelí v rozhovoru s odbornicí:

Vyzdvihované účinky kysaného zelí na zdraví:
  • Obsahuje draslík, železo, vápník, zinek, hořčík, fluor a enzymy. Obsah vitaminu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém. Výhodou je i to, že ho lze sníst relativně hodně, narozdíl třeba od citronů. Už deseti deky pokryjeme například denní potřebu vitamínu C více než z jedné třetiny.
  • Aktivuje imunitní systém v boji proti virům, bakteriím i infekcím.
  • Snižuje vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek.
  • Podporuje látkovou výměnu, má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.
  • Uvolňuje napětí, působí proti depresím. Obsah vitamínu B12 v něm je dobrý pro nervovou soustavu.
  • Aktivuje metabolismus sacharidů, stimuluje nervy a mozek, zlepšuje náladu a koncentraci.
  • Stimuluje pigmentaci pokožky a vlasů, podněcuje růst buněk a zvyšuje libido.
Šťáva z kysaného zelí obsahuje:
  •  hořčičné glykosidy, vitaminy A, B1, B2, C, K, kyselinu mléčnou (pomáhá i při ranních nevolnostech v těhotenství), vápník, fosfor, železo, sodík, draslík aj. Reguluje trávení a normalizuje střevní flóru. Pije se při léčení žaludečních a střevních poruch i při léčbě hemeroidů. Funguje při hubnoucích kúrách.

Jak si udělat vlastní kysané zelí