Borůvkový koláč naruby ze špaldové mouky


Chutná rychlovka, kterou zvládne fakt každý.

V českých lesích se to pomalu začíná modrat borůvkami. Obliba sběru těchto zdravím překypujících plodů se každým rokem umisťuje na druhém místě pomyslného žebříčku, samozřejmě za houbami.

Nasbírali jste si také hrnek a sháníte nějaký šikovný recept, jak s nimi naložit? Zkuste naší sladkou a zároveň zdravou pochoutku.

Doba přípravy: 30 minut

Budete potřebovat:
2-3 hrnky čerstvých borůvek
1 vrchovatý hrnek jemně mleté špaldové celozrné mouky
1 hrnek rostlinného oleje
0,5 hrnku vlažného mléka
¾ hrnku třtinového cukru
2 vejce (velikost M)
1 prášek do pečiva (s vinným kamenem)

Postup:
V míse nejprve utřeme vejce s cukrem. Za stálého míchání přidáváme olej, mouku, prášek do pečiva a vlažné mléko. Řídkou směs vlijeme do hlubokého pekáčku vyloženého pečicím papírem. Na závěr přisypeme rovnoměrně po celé ploše borůvky.

Pekáček vložíme do trouby předehřáté na 150–180 °C a pečeme zhruba 20 minut. Jestli je koláč hotový, zjistíte starým dobrým způsobem: píchněte do těsta špejlí, a když se na ní nebude těsto lepit, máte upečeno.

Po vychladnutí vyklopte moučník na podnos, nakrájejte ho a podávejte. Kdo chce, může ještě koláč ozdobit čerstvým ovocem i pocukrovat. Skvěle chutná i s kopečkem vanilkové zmrzliny.

V ČEM TKVÍ VTIP: Borůvky jsou proti těstu těžké, takže během pečení propadnou na dno pekáčku. Když upečený moučník vyklopíte, borůvky máte pěkně navrchu, jako u koláče 🙂