Zdravý borůvkový koláč naruby ze špaldové mouky


V českých lesích se to modrá borůvkami. Obliba sběru těchto zdravím překypujících plodů se každým rokem umisťuje na druhém místě pomyslného žebříčku, samozřejmě za houbami. Nasbírali jste si také hrnek a sháníte nějaký šikovný recept, jak s nimi naložit? Zkuste naší sladkou a zároveň zdravou pochoutku.

Chutná rychlovka, kterou zvládne fakt každý. Slibujeme:-) Příprava nezabere více jak půl hodiny.

Budete potřebovat:

  1. 2-3 hrnky čerstvých borůvek borůvkový koláč
  2. 1 vrchovatý hrnek jemně mleté špaldové celozrné mouky
  3. 1 hrnek rostlinného oleje
  4. 0,5 hrnku vlažného mléka
  5. ¾ hrnku třtinového cukru
  6. 2 vejce (velikost M)
  7. 1 prášek do pečiva (s vinným kamenem)

Postup:

V míse nejprve utřeme vejce s cukrem. Za stálého míchání přidáváme olej, mouku, prášek do pečiva a vlažné mléko. Řídkou směs vlijeme do hlubokého pekáčku vyloženého pečicím papírem. Na závěr přisypeme rovnoměrně po celé ploše borůvky.

Pekáček vložíme do trouby předehřáté na 150–180 °C a pečeme zhruba 20 minut. Jestli je koláč hotový, zjistíte starým dobrým způsobem: píchněte do těsta špejlí, a když se na ní nebude těsto lepit, máte upečeno.

Po vychladnutí vyklopte moučník na podnos, nakrájejte ho a podávejte. Kdo chce, může ještě koláč ozdobit čerstvým ovocem i pocukrovat. Skvěle chutná i s kopečkem vanilkové zmrzliny.

V ČEM TKVÍ VTIP: Borůvky jsou proti těstu těžké, takže během pečení propadnou na dno pekáčku. Když upečený moučník vyklopíte, borůvky máte pěkně navrchu, jako u koláče 🙂

Sladké léto!

Autorka receptu: Zuzana Boušková

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *