Recept na guláš z václavek, který u nás doma milujeme

Václavka obecná je oblíbenou podzimní jedlou houbou, ze které jednoduše připravíte vynikající guláš, nebo „dršťkovou“ polévku.

Václavky patří v kuchyni pomalu k mým nejoblíbenějším houbám. Příliš s nimi neexperiementuji a s rodinou si je nejčastěji užíváme upravené právě jako guláš.

Suroviny:
  • 500 g tvrdých václavek
  • 1 polévková lžíce hrašky, krajíček chleba či hl. mouky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 větší cibule
  • 1 mrkev
  • 1 brambora
  • sladká paprika
  • kmín
  • majoránka
  • olej (tuk na smažení)
  • sůl

Postup:

Čerstvé a očištěné václavky (u větších odkrojíme tuhé třeně a necháme jen klobouky) václavky nahrubo nakrájíme, pečlivě propláchneme a smícháme s drobně pokrájenou a na tuku zpěněnou cibulkou.
Přidáme najemno nakrájený česnek, pokrájenou mrkev s bramboru, kmín, sladkou papriku, majoránku a sůl podle chuti.
Dusíme asi 60 minut.
Pokud guláš není dostatečně hustý díky rozvařené mrkvy s bramborou, můžeme ho ještě zahustit hraškou, moukou nebo rozdrobeným chlebem. Pak ještě guláš 20 minut vaříme na mírném ohni a za občasného míchání.

Příloha:
Guláš z václavek nejlépe chutná s čerstvým chlebem.

Dobrou chuť!

Zuzana Schneidewind