Jak poznat pravý burčák

Jaký je rozdíl mezi burčákem a zkvašeným hroznovým moštem? Jak poznat pravý a kvalitní burčák?

Burčák je národní legislativou chráněný název, jehož použití je vyhrazeno pro částečně zkvašený hroznový mošt, vyrobený z hroznů révy vinné sklizených a zpracovaných v České republice v daném roce a prodejní sezóna je ohraničena obdobím od 1. 8. do 30. 11.

  • Jedná se o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici jen několik dní po začátku kvašení.
  • Barva kvalitního burčáku je světle béžová.
  • V burčáku by měly být vidět jemné bublinky, které se při kvašení hroznové šťávy uvolňují. Říká se, že se burčák „vaří“.
  • Mírně nahnědlé tóny jsou také v pořádku. Kalný burčák už je v pozdějších fázích kvašení a nebývá tolik svěží.
  • Burčák musí obsahovat minimálně 1 % alkoholu, většinou je to zhruba 4 až 6 %. Jeden litr nápoje se vyrábí z cca 2 kilogramů vinné révy.
Co je zkvašený hroznový mošt?

Zkvašený hroznový mošt na rozdíl od pravého burčáku je výrobkem totožných parametrů, ovšem vyrobený z hroznů sklizených mimo ČR (nejčastěji v Maďarsku nebo v Itálii), je možné prodávat pod názvem „částečně zkvašený hroznový mošt“, nikoliv „burčák“. Prodejce takový produkt musí správně označit!

Nejčastější podvody
  • Ředění burčáku vodou.
  • Doslazování moštu cukrem = nadlimotní obsah etanolu.
  • Označování částečně zkvašeného hroznového moštu pojmem burčák.
  • Přidávání syntetických barviv.

Případné zneužití názvu burčák je považováno za klamání spotřebitele a SZPI v takových případech přistupuje k zahájení správního řízení o uložení pokuty.