Grilované fíky s akátovým medem, levandulí a ořechovou zmrzlinou


Teplejší večery lákají k posezení s rodinou či přáteli na zahradách a terasách. Je na čase vytáhnout gril, oprášit kulinářské umění. Tady přinášíme první recept, který zvládnete raz dva. Fíky v kombinaci s akátovým medem a levandulí jsou fantastické.

Oblíbeným doplňkem ke grilovaným pokrmům je pivo, které nejen příjemně osvěží a doplní chuť jídla, ale zároveň je i vhodnou ingrediencí.

Chuť grilovaných fíků se výborně snoubí se zmrzlinou a ovocným nebo černým pivem.

Grilované fíky s akátovým medem_Fotor

Suroviny pro 4 porce:

  • Čerstvé fíky – 8 ks
  • Akátový med – 1 polévková lžíce
  • Třtinový cukr –  1 polévková lžíce
  • Ořechová zmrzlina – 4 kopečky
  • Levandule
  • Růžový pepř
  • Máta peprná

Jak na to:

Na rozpáleném grilu opečeme fíky, které jsme rozkrojili na poloviny a řezem položili do třtinového cukru. Na grilu je necháme cca 2 minuty, stáhneme ihned, jakmile fíky s cukrem začnou získávat hnědou barvu. Přidáme akátový med a dochutíme levandulí. Jídlo dozdobíme mátou, růžovým pepřem a přidáme zmrzlinu.

TIP: Fíky by měly být zralé, aby byly šťavnaté. Neloupejte je, po tepelné úpravě slupka změkne. Kdyby se fíky napalovaly na gril, zastříkněte je pivem.

Dobrou chuť vám přeje autor receptu Titus Eliáš, šéfkuchař pražské restaurace Na Kopci a Český svaz pivovarů a sladoven.

One Comment

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *