Grilované fíky s akátovým medem, levandulí a ořechovou zmrzlinou

Fíky dozrávají v jižní Evropě v létě. Jsou tedy ideální na letní grilování. Dejte ale pozor, abyste vybrali nepřezrálé kusy. V kombinaci s akátovým medem a levandulí jsou fantastické!

Díky medu a zmrzlině potěší všechny milovníky sladkých jídel.
Grilované fíky se zmrzlinou se výborně kombinují s ovocným nebo černým pivem.

Suroviny pro 4 porce:
  • Čerstvé fíky – 8 ks
  • Akátový med – 1 polévková lžíce
  • Třtinový cukr – 1 polévková lžíce
  • Ořechová zmrzlina – 4 kopečky
  • Levandule
  • Růžový pepř
  • Máta peprná
Pracovní postup:

Na rozpáleném grilu opečeme fíky, které jsme rozkrojili na poloviny a řezem položili do třtinového cukru. Na grilu je necháme cca 2 minuty, stáhneme ihned, jakmile fíky s cukrem začnou získávat hnědou barvu. Přidáme akátový med a dochutíme levandulí. Jídlo dozdobíme mátou, růžovým pepřem a přidáme zmrzlinu.

TIP: Fíky by měly být zralé, aby byly šťavnaté. Neloupejte je, po tepelné úpravě slupka změkne. Kdyby se fíky napalovaly na gril, zastříkněte je pivem.

Dobrou chuť!

Recept sestavil Titus Eliáš, šéfkuchař pražské restaurace Na Kopci ve spolupráci s Českým svazem pivovarů a sladoven.

Foto: ČSPS