Salát s restovanými růžovkami
|Jedlá a chutná houba muchomůrka růžovka v minulosti lidem nahrazovala maso. Proto se růžovkám také často říká masák.
Roste od května do října ve všech lesích. Klobouk má v mládí polokulovitý, později plochý. Plodnice dorůstá průměru 5 až 20 centimetrů.
Povrch houby je masově narůžovělý a včetně bílých lupenů při poranění zrůžoví.
Jedlých muchomůrek růžovek jsou nyní plné lesy. Po jejich využití do guláše jsme vyzkoušeli inovaci v podobě restovaných klobouků, které jsme pak vychladlé nakrájeli a pokladli na hnízdo z ledového salátu, prohozeného s jogurtovo- česnekovým dresinkem.
Výsledkem je skutečně lahodný a osvěžující pokrm, který vás zasytí i bez dalších chodů. Vyzkoušejte náš salát s restovanými růžovkami podle VIDOnávodu. Dobrou chuť!
Pozor na záměnu!
Růžovku si lze splést s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovanou (panterovou). Určit se proto musí každý exemplář, protože obě muchomůrky často rostou vedle sebe.
Hlavní rozlišovací znaky:
- Prsten u růžovky je vroubkovaný, u muchomůrky tygrovité je hladký,
- Po otlaku, naříznutí nebo stažení kůže klobouku maso růžovky nabíhá do růžova, u muchomůrky tygrovité zůstává bílé.
- Růžovka nemá pochvu, naopak muchomůrka tygrovaná má výraznou pochvu, která se lidově nazývá kalich smrti.
Připravila: Zuzana Schneidewind #praktickazuzka