Salát s restovanými růžovkami

Jedlá a chutná houba muchomůrka růžovka v minulosti lidem nahrazovala maso. Proto se růžovkám také často říká masák.

Roste od května do října ve všech lesích. Klobouk má v mládí polokulovitý, později plochý. Plodnice dorůstá průměru 5 až 20 centimetrů.

Povrch houby je masově narůžovělý a včetně bílých lupenů při poranění zrůžoví.

Jedlých muchomůrek růžovek jsou nyní plné lesy. Po jejich využití do guláše jsme vyzkoušeli inovaci v podobě restovaných klobouků, které jsme pak vychladlé nakrájeli a pokladli na hnízdo z ledového salátu, prohozeného s jogurtovo- česnekovým dresinkem.

Výsledkem je skutečně lahodný a osvěžující pokrm, který vás zasytí i bez dalších chodů. Vyzkoušejte náš salát s restovanými růžovkami podle VIDOnávodu. Dobrou chuť!

Pozor na záměnu!

Růžovku si lze splést s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovanou (panterovou). Určit se proto musí každý exemplář, protože obě muchomůrky často rostou vedle sebe.

Hlavní rozlišovací znaky:
  • Prsten u růžovky je vroubkovaný, u muchomůrky tygrovité je hladký,
  • Po otlaku, naříznutí nebo stažení kůže klobouku maso růžovky nabíhá do růžova, u muchomůrky tygrovité zůstává bílé.
  • Růžovka nemá pochvu, naopak muchomůrka tygrovaná má výraznou pochvu, která se lidově nazývá kalich smrti.

Připravila: Zuzana Schneidewind #praktickazuzka