S přebytky do mrazáku
|Jak to množství plodů zvládnout, aby nic nepřišlo nazmar?
Léto vrcholí. Pozná se to mimojiné podle skloněných větví ovocných stromů, jež se ohýbají pod tíhou dozrávající úrody.
6 tipů, jak skladovat ovoce v mrazáku
Jak to množství plodů zvládnout, aby nic nepřišlo nazmar? Uchovejte si je na „horší časy“ v mrazáku.
- Ovoce opláchněte, proberte, vyřaďte plesnivé i nahnilé kousky a nechte okapat.
- Pevnější plody, jako jsou borůvky nebo rybíz, naskládejte do mikrotenového sáčku (krabičky, když máte víc místa), krátce zamrazte, poté šetrně protřepte, aby se jednotlivé plody od sebe oddělily, a zase pytlík vraťte do mrazáku.
- Teplota pro dlouhodobější mrazení by měla být -18 °C a méně – dojde tak k úplnému zmrazení potravin a prodlouží se doba uskladnění (maximálně 12 měsíců).
- Měkké plody, jako jsou třeba jahody či maliny, můžete rovnou rozmačkat na dřeň. Uspoříte si místo v mrazáku i čas a také zklamání z jejich vzhledu po rozmrazení.
- Pro lepší přehled, jak dlouho ovoce už skladujete, označte balíčky štítkem, na který si poznačte datum zamrazení.
- Ovoce před upotřebením rozmrazujte co nejpomaleji, tedy v lednici.
Foto: Pixabay