S přebytky do mrazáku

 
Jak to množství plodů zvládnout, aby nic nepřišlo nazmar?

Léto vrcholí. Pozná se to mimojiné podle skloněných větví ovocných stromů, jež se ohýbají pod tíhou dozrávající úrody.

6 tipů, jak skladovat ovoce v mrazáku

Jak to množství plodů zvládnout, aby nic nepřišlo nazmar? Uchovejte si je na „horší časy“ v mrazáku.

  1. Ovoce opláchněte, proberte, vyřaďte plesnivé i nahnilé kousky a nechte okapat.
  2. Pevnější plody, jako jsou borůvky nebo rybíz, naskládejte do mikrotenového sáčku (krabičky, když máte víc místa), krátce zamrazte, poté šetrně protřepte, aby se jednotlivé plody od sebe oddělily, a zase pytlík vraťte do mrazáku.
  3. Teplota pro dlouhodobější mrazení by měla být -18 °C a méně – dojde tak k úplnému zmrazení potravin 
a prodlouží se doba uskladnění (maximálně 12 měsíců).
  4. Měkké plody, jako jsou třeba jahody či maliny, můžete rovnou rozmačkat na dřeň. Uspoříte si místo v mrazáku i čas a také zklamání z jejich vzhledu po rozmrazení.
  5. Pro lepší přehled, jak dlouho ovoce už skladujete, označte balíčky štítkem, na který si poznačte datum zamrazení.
  6. Ovoce před upotřebením rozmrazujte co nejpomaleji, tedy v lednici.

Foto: Pixabay