Enoki po česku aneb Penízovka na váš stůl

Penízovka sametonohá je drobná, ale nápadná zlato-oranžová zimní houba. V zimě roste na pařezech či kmenech listnatých stromů.

Nastaly první podzimní mrazíky a zkušení houbaři vědí, že to je čas vyrazit na sběr chutné a navíc zdraví velmi prospěšné zimní houbičky – penízovky sametonohé.

Tato drobná, ale nápadná zlato-oranžová zimní houba se objevuje na pařezech či kmenech listnatých stromů zrovna v těchto dnech. Její sběr se rozhodně vyplatí, neboť roste zpravidla ve větších trsech. Je snadno rozpoznatelná podle tenké nožky, která má tmavohnědou barvu s výrazně sametovým povrchem. Naše lidové léčitelství, ale třeba i tradiční čínská medicína, jí přisuzují až zázračné léčivé vlastnosti. A pokud uslyšíte o japonském gastronimickém zázraku enoki, není to nic jiného, než právě naše penízovka.

Recept na tradiční štědrovečerní polévku z penízovky sametonohé

Odpradávna se používala jako přírodní antibiotikum k léčení zánětů, různých dermatóz, alergií, astmatu a k posílení imunity a činnosti slinivky břišní. Tradiční čínská medicína vyzdvihuje její účinky při léčbě jaterních chorob nebo žaludečních vředů. A že to nejsou jen plané řeči, dokazuje i vědecký výzkum.

Léčivé účinky penízovky sametonohé

Již před padesáti lety byly z penízovky izolovány cenné léčivé látky, např. cytostatické antibiotikum flammulin, účinné proti sarkomu 180 a Ehrlichovu karcinomu. Penízovka sametonohá obsahuje také enokipodiny A–D – antibakteriální látky působící proti zlatému stafylokoku, snižující krevní tlak a hladinu cholesterolu – a významný je i nedávný nález velutinu, který potlačuje aktivitu reverzní transkriptázy viru HIV-1.

Penízovka umí také bojovat proti bakteriím Escherichia coli a plísním Candida albicans, jež se podílejí na vzniku celé řady rakovinových onemocnění. Konzumací penízovky si též vylepšíte střevní mikroflóru, což napomáhá očištění organismu, zlepšení funkce střev, a tím významnou měrou i hubnutí.

Praktické využití penízovky sametonohé

Když už tedy penízovku sametonohou najdete a nasbíráte, jak ji prakticky využít?
Kromě toho, že z ní lze vyrobit různé nálevy a tikntury, je nejjednodušší způsob jejího užití samozřejmě v kuchyni. Penízovka má typicky houbovou vůni i chuť a své uplatnění najde v polévkách či omáčkách a vynikající je například v rizotu. Jejímu výraznému aroma velmi sluší také kombinace s dušeným masem. Není vhodná na sušení ani klasickou smaženici, jelikož je trochu slizká. A vzhledem k období výskytu v čase Adventu (roste i za mrazů a pod sněhem, aniž by to ublížilo její kvalitě), vařili naši předci z penízovky štedrodenní polévku a tradičního houbového kubu.

Zuzana Schneidewind

Tradiční polévka z penízovky