Mohou lidé s intolerancí laktózy jíst jogurty?

Asi 10–15 % české populace trpí metabolickou poruchou zvanou intolerance laktózy. Tito lidé se často vyhýbají konzumaci veškerých mléčných výrobků. Mnozí si však podle Ing. Jiřího Kopáčka, CSc. z Českomoravského svazu mlékárenského neuvědomují, že laktózová intolerance je důsledek reakce jejich těla na skutečnost, že nejsou schopni strávit mléčný cukr laktózu.

Laktóza se tak dostává nestrávená 
do střev, což u těchto lidí způsobuje střevní koliky, průjmy a zvracení.

Zakysané mléčné výrobky, a jogurty pak především, jsou však vhodnou alternativou konzumace mléka pro takto postižené jedince, protože výše zmíněnou poruchu metabolismu pomohou řešit.
Jogurtové kultury totiž samy rozštěpí mléčný cukr na jednoduché látky, se kterými si tělo těchto osob již bez problémů poradí.

Čtěte také: 10 největších mýtů o jogurtech

Nakonec vzniklá kyselina mléčná navíc příznivě působí v zažívacím traktu vytvářením kyselého prostředí nevhodného např. pro hnilobnou mikroflóru.
Jogurt se řadí mezi mléčné výrobky s vysokým obsahem vápníku a výživově vysoce hodnotných mléčných bílkovin.

ing. Eugenie Boušková