Grilovaný sýr se zeleným chřestem a limetovým olejem

Doporučujeme sýr typu Halloumi, který jste určitě ochutnali v Řecku – polotvrdý sýr z ovčího a kozího mléka. Nahradit lze i dostupnější obdobou z kravské mléko. Pro grilování je vhodný především proto, že se ani při zahřívání neroztéká.

Grilovany syr s chrestem
Kombinace grilovaného sýra a marinovaného chřestu vynikne s ovocným pivem typu radler nebo ochuceným nealko pivem, ideálně s příchutí citrusu nebo třešně.

Suroviny pro 4 porce:

  • Sýr  800 gramů
  • Olivový olej   100 ml
  • Zelený chřest   800 gramů
  • Šťáva   z jedné limetky                            
  • Nealko pivo/radler  100 ml
  • Petržel velkolistá (nasekaná) 2 gramy
  • Lískové ořechy (opečené) 50 gramů
  • Sůl a pepř dle chuti

Postup:

Nejprve oloupeme konečky zeleného chřestu. Povaříme je cca 3 minuty v osolené vodě a zchladíme pod tekoucí studenou vodou. Smícháme s olejem, pivem, solí, pepřem, limetovou šťávou a petrželí. Chřest marinujeme alespoň 1 hodinu, ideálně je to den předem. Na rozpáleném grilu kravský sýr ogrilujeme z obou stran. Teplý sýr servírujeme s marinovaným chřestem a pečenými ořechy.

TIP: Chřest si připravíme den předem, aby se chutě dobře prolnuly. Pokrm můžeme doplnit pečenou paprikou, ředkvičkou a jarní cibulkou. V kombinaci s lehkým pivem je grilovaný sýr a marinovaný chřest perfektním osvěžením do horkých dnů.

Užijte si letní grilování! TADY NAJDETE DALŠÍ RECEPT – Ochutnejte také grilované fíky s akátovým medem, levandulí a ořechovou zmrzlinou.

Autor receptu: Český svaz pivovarů a sladoven

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *