Grilovaný sýr se zeleným chřestem a limetovým olejem

Ke grilování doporučujeme sýr typu Halloumi, polotvrdý sýr z ovčího a kozího mléka. Nahradit lze i dostupnější obdobou z kravské mléko.

Pro grilování je vhodný především proto, že se ani při zahřívání neroztéká.

Kombinace grilovaného sýra a marinovaného chřestu vynikne s ovocným pivem typu radler nebo ochuceným nealko pivem, ideálně s příchutí citrusu nebo třešně.

Suroviny pro 4 porce:
  • Sýr – 800 gramů
  • Olivový olej – 100 ml
  • Zelený chřest – 800 gramů
  • Limetová šťáva – 1 kus
  • Nealko pivo/radler – 100 ml
  • Petržel velkolistá – 2 gramy
  • Lískové ořechy (opečené) – 50 gramů
    Sůl a pepř na dochucení
Postup:

Nejprve oloupeme konečky zeleného chřestu. Povaříme je cca 3 minuty v osolené vodě a zchladíme pod tekoucí studenou vodou. Smícháme s olejem, pivem, solí, pepřem, limetovou šťávou a petrželí. Chřest namarinujeme a odložíme alespoň na 1 hodinu, ideálně je to den předem. Na rozpáleném grilu kravský sýr ogrilujeme z obou stran. Teplý sýr servírujeme s marinovaným chřestem a pečenými ořechy.

TIP: Chřest si připravíme den předem, aby se chutě dobře prolnuly. Pokrm můžeme doplnit pečenou paprikou, ředkvičkou a jarní cibulkou. V kombinaci s lehkým pivem je grilovaný sýr a marinovaný chřest perfektním osvěžením do horkých dnů.

Dobrou chuť!

Recept sestavil Titus Eliáš, šéfkuchař pražské restaurace Na Kopci ve spolupráci s Českým svazem pivovarů a sladoven.

Foto: ČSPS