Grilovaný sýr se zeleným chřestem a limetovým olejem
|Sezóna českého chřestu je opět v plném proudu. Víte, že chřest můžete být chutnou přílohou ke grilovaným pokrmům? Vyzkoušejte jednoduchý recept na grilovaný sýr s chřestem.
Sýr vhodný ke grilování? Halloumi
Ke grilování doporučujeme sýr typu Halloumi, polotvrdý sýr z ovčího a kozího mléka. Nahradit lze i dostupnější obdobou z kravské mléko.
Pro grilování je vhodný především proto, že se ani při zahřívání neroztéká.
Marinovaný chřest
Kombinace grilovaného sýra a marinovaného chřestu vynikne s ovocným pivem typu radler nebo ochuceným nealko pivem, ideálně s příchutí citrusu nebo třešně.
Suroviny pro 4 porce:
- Sýr – 800 gramů
- Olivový olej – 100 ml
- Zelený chřest – 800 gramů
- Limetová šťáva – 1 kus
- Nealko pivo/radler – 100 ml
- Petržel velkolistá – 2 gramy
- Lískové ořechy (opečené) – 50 gramů
Sůl a pepř na dochucení
Postup:
Nejprve oloupeme konečky zeleného chřestu. Povaříme je cca 3 minuty v osolené vodě a zchladíme pod tekoucí studenou vodou. Smícháme s olejem, pivem, solí, pepřem, limetovou šťávou a petrželí. Chřest namarinujeme a odložíme alespoň na 1 hodinu, ideálně je to den předem. Na rozpáleném grilu kravský sýr ogrilujeme z obou stran. Teplý sýr servírujeme s marinovaným chřestem a pečenými ořechy.
TIP: Chřest si připravíme den předem, aby se chutě dobře prolnuly. Pokrm můžeme doplnit pečenou paprikou, ředkvičkou a jarní cibulkou. V kombinaci s lehkým pivem je grilovaný sýr a marinovaný chřest perfektním osvěžením do horkých dnů.
Dobrou chuť!
Recept sestavil Titus Eliáš, šéfkuchař pražské restaurace Na Kopci ve spolupráci s Českým svazem pivovarů a sladoven.
Foto: ČSPS