Recept na salát z pohanky. Lehký, výživný a bez lepku
|Bezlepkový, lehký, osvěžující a plný energie. Takový je pohankový salát, který chutná i vegetariánům. Vyzkoušejte náš recept!
Perfektně se hodí ke grilovanému masu, ale přijde k chuti i samotný. Můžete si ho přibalit i s sebou na piknik v přírodě.
Budete potřebovat:
- 1 hrnek krup z loupané pohanky
- 1,5 hrnku vody
- 10 cherry rajčátek
- 1 citron na vymačkání
- Petržel kudrnku
- Stejné množství máty
- Půlku salátové okurky
- 1 šalotku
- 2 stroužky česneku
- Olivový olej
- Sůl
- Zelený pepř – mletý
Přípravu pohankového salátu krok za krokem sledujte níže:
Postup přípravy pohankových krup:
Kroupy propláchněte ve studené vodě a v poměru 1 díl pohanky na 1,5 dílu vody vařte zhruba 2-3 minuty v osolené vodě. Pak nechte kroupy dojít asi 30 minut přikryté pod pokličkou.
Než pohanka v páře dojde, pusťte se do krájení zeleniny a ždímání citronu.
Příprava salátu:
Začněte petrželkou: na hrnek surových pohankových krup použijte asi půl hrnku nasekané čerstvé kudrnky a zhruba stejné množství máty. V arabském světe se v některých domácnostech do tamního klasického pokrmu z kuskusu (tabbouleh) přimíchává sušená mletá máta. V zimních měsících bývá máta v obchodech dražší, takže ji klidně můžete z části nahradit ze sušených nebo mražených zásob z léta.
Další nezbytnou přísadou našeho salátu jsou rajčata. Sáhněte po těch, co máte raději. Když vám ve skleníku zrají velká masitá, klidně nakrájejte ty. Ovšem v přiměřeném množství.
Omytou okurku rozpulte, zbavte semínek a také nakrájejte. Na drobnější kostičky nakrájejte šalotku.
Nyní si ještě vymačkejte citron a na jemném struhadle nastrouhejte česnek.
Připravte si velkou mísu, do které nasypte vychladlou pohanku a postupně k ní přimíchejte ostatní nakrájené suroviny. Na závěr salát dosolte a dochuťte zeleným pepřem a olivovým olejem.
Hotový a promíchaný pohankový salát nechte ještě trochu odpočinout v chladničce.
Dobrou chuť!
Zuzana Schneidewind, Česká potravina CZ