Jak na domácí kysané zelí


Vlastní chutná nejlépe. Nepodceňujte při přípravě výběr odrůdy. Ty krouhárenské jsou křehčí a vyznačují se vyšším obsahem cukru. Už nakrouhané zelí (krouhanka) se běžně prodává v profesionálních zelárnách, které najdete po celé republice.

Na jeden zelňák si připravte: domácí kysané zelí

  • asi 5 kg zelných hlávek
  • 2 cibule
  • 20 g soli
  •  5 bobkových listů
  • hrst kmínu
  • zhruba 10 kuliček pepře
  • menší křen
  • 4 jablka

Zelí omyjeme, očistíme a nakrouháme. Na dno sudu nebo zelňáku vložíme přiměřené množství koření a poklademe celé zelné listy. Na tyto listy pak klademe nakrouhané zelí a pěchujeme – každou vrstvu osolíme, posypeme kmínem, přidáme několik bobkových listů, strouhaný křen a pepř. Každou vrstvu je důležité důkladně udusat, například hřbetem prstů.

Přidat lze i jablka – nezapomeneme jimi opět proložit jednotlivé vrstvy krouhanky.

Když je hrnec plný a zelí řádně upěchované, necháme ho 2 týdny v teple. Poté do žlábku u nádoby nalijeme vodu, nádobu umístíme do sklepa nebo chladnější spíže a necháme kvasit několik dalších týdnů.

Zelí musí být na povrchu pokryté zelnými listy a šťávou. Nesmí oschnout, jinak by se začalo kazit. Po každém odebrání hotového zelí je vždy nutné dolévat do nádoby vodu!

Proč je kysané zelí tak zdravé? Přečtete si více o zelí v dalším článku s VIDEEM TADY

-čp-