Jak si udělat domácí kysané zelí
|Vyzkoušejte náš recept na přípravu domácího kysaného zelí. Postup je celkem jednoduchý.
Na 5litrovou nádobu kysaného zelí budete potřebovat:
- 5,5 kg zelné krouhanky
- 100 g kuchyňské soli
- 10 g kmínu
- 75 gramů cibule
Postup přípravy domácího kysaného zelí:
- Očištěné hlávky zelí rozčtvrtíme, zbavíme košťálu a na kruhadle nakrouháme. (Již hotovou krohanku si můžete také koupit u pěstitelů).
- Následně promícháme s příslušnými přísadami a postupně plníme do kameninových hrnců, které se běžně prodávají v obchodech s domácími potřebami.
- Během plnění krouhanku dusáme ručně tloukem, ve větších kameninových nádobách ji sešlapáváme, abychom vytěsnili vzduch.
- Při dusání a sešlapávání se uvolňuje buněčná šťáva, kterou podle potřeby ubíráme, ale tak, aby naložené zelí bylo stále pod hladinou.
- Při nakládání má mít zelí teplotu asi 20 °C a po dobu kvašení, která trvá 4–6 týdnů, teplotu 12–15 °C.
- Během kvašení kontrolujeme, aby zelí bylo stále pod vodou. Když není, dolijeme je 2% solným roztokem (svaříme 20 g soli na 1 l vody a necháme vychladnout).
Po vykvašení přendáme nádobu do chladné místnosti a jednou za dva až tři týdny kontrolujeme, zda je zelí pod vodou a zda je ve žlábku soudku pod víkem voda, aby k zelí nemohl vzduch a nezačalo se kazit, nebo plesnivět.
Dobrou chuť a hodně zdraví!
Přečtěte si vše o účíncích kysaného zelí na zdraví.
Zuzana Schneidewind