Jak si udělat domácí kysané zelí

Postup je celkem jednoduchý.

Na 5litrovou nádobu budete potřebovat:
  • 5,5 kg zelné krouhanky
  • 100 g kuchyňské soli
  • 10 g kmínu
  • 75 gramů cibule
Postup:
  • Očištěné hlávky zelí rozčtvrtíme, zbavíme košťálu a na kruhadle nakrouháme. (Již hotovou krohanku si můžete také koupit u pěstitelů).
  • Následně promícháme s příslušnými přísadami a postupně plníme do kameninových hrnců, které se běžně prodávají v obchodech s domácími potřebami.
  • Během plnění krouhanku dusáme ručně tloukem, ve větších kameninových nádobách ji sešlapáváme, abychom vytěsnili vzduch.
  • Při dusání a sešlapávání se uvolňuje buněčná šťáva, kterou podle potřeby ubíráme, ale tak, aby naložené zelí bylo stále pod hladinou.
  • Při nakládání má mít zelí teplotu asi 20 °C a po dobu kvašení, která trvá 4–6 týdnů, teplotu 12–15 °C.
  • Během kvašení kontrolujeme, aby zelí bylo stále pod vodou. Když není, dolijeme je 2% solným roztokem (svaříme 20 g soli na 1 l vody a necháme vychladnout).

Po vykvašení přendáme nádobu do chladné místnosti a jednou za dva až tři týdny kontrolujeme, zda je zelí pod vodou a zda je ve žlábku soudku pod víkem voda, aby k zelí nemohl vzduch a nezačalo se kazit, nebo plesnivět.

Dobrou chuť a hodně zdraví!

Přečtěte si vše o účíncích kysaného zelí na zdraví.

Zuzana Schneidewind