Regionální potravina v Libereckém kraji vyhlásila letošní vítěze

Učňovská houska či prase na citronech. To je jen zlomek z letošních celkem devíti oceněných výrobků v soutěži Regionální potravina v Libereckém kraji.

Letos odborná porota vybírala z 81 produktů. Už potřetí za sebou všechny oslovil česnek z hospodářství v Bělé na Jilemnicku.

Český česnek.

Jan Hradecký a Alena Mihulková ho pěstují na rodinných pozemcích, v tom jim pomáhá tamní červená půda s vysokým obsahem železa. Právě to, podle jejich názoru, dává jejich česneku vysoký obsah silic, laicky řečeno – sílu. „Máme velkou radost z ocenění. Potvrzuje nám to, že jdeme dobrým směrem. Snažíme se hospodařit s maximálním ohledem na přírodu. Motivuje nás stálý zájem o česnek, pro který si jezdí čím dál víc lidí přímo k nám a každý rok se vracejí – jako vlaštovky,“ dodává oceněná Alena Mihulková.

Vítězné výrobky podle kategorie:

  1. Masné výrobky tepelně opracované: Krůtí klobása PROMINENT PROMINENT CZ s.r.o.
  2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy: Prase na citronech Marek Piroch
  3. Sýry včetně tvarohu: KOZÍ SÝR PŘÍRODNÍ s česnekem Farma pod Ještědem s.r.o.
  4. Mléčné výrobky ostatní: Farmářský rakytníkový jogurt Farma Volavec s.r.o.
  5. Pekařské výrobky včetně těstovin: Učňovská houska, Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant, Bělíkova 1387, příspěvková organizace
  6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek: Borůvkovo tvarohový dort z Ralska Ivana Jablonovská
  7. Alkoholické i nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné): Prezidentský speciál 12° Pivovar Volt s.r.o.
  8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě: Český česnek z Podkrkonoší Jan Hradecký
  9. Ostatní: Pasta v přepuštěném másle z medvědího česneku, Martina Papežíková
Učňovská houska ze Střední školy hospodářské a lesnické, Frýdlant.

Značku Regionální potravina můžou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

ČEPO, tz SZIF