Lišky, kulinářské zlato

Liška obecná (Cantharellus cibarius) je nepřehlédnutelná jedlá houba z čeledi liškovitých. Zářivě žluté a voňavé plodnice lišek jsou v kuchyni velmi ceněné.

Liška obecná roste od června do října, vyrůstá ze země, nejčastěji v jehličnatých lesích, často pod smrky, místy vytváří žluté „koberce“.

Liška obecná nesnáší kyselou půdou.

Klobouk má žlutý nebo oranžovohnědý, nálevkovitý, na okrajích zprohýbaný, dužninu bílou.

Pozor na záměnu s hlívou olivovou! Ta na rozdíl od lišky vyrůstá v trsech ze dřeva, žlutavou dužinu, je tuhá a po pozření způsobuje lehčí žaludeční potíže.

Využití lišky v kuchyni
Steak na liškách

Houba francouzských šlechticů, jak se lišce přezdívá, je nejčastěji využívána ve smetanových omáčkách a polévkách, velmi chutná je ale i smažená na oleji, s bylinkami jako je například estragonem slouží jako lahodná příloha k masům – nejčastěji steakům.

Vhodná je i k nakládání do octa.

Foto: RitaE, Pixabay