Tradiční polévka z penízovky

Nápadná zlato-oranžová zimní houba se objevuje na pařezech či kmenech listnatých stromů právě v zimním období.

Její sběr se rozhodně vyplatí, neboť roste zpravidla ve větších trsech. Je snadno rozpoznatelná podle tenké nožky, která má tmavohnědou barvu s výrazně sametovým povrchem.
Vyzkoušejte recept na tradiční polévku s penízovkou!

Na přípravu polévky budete potřebovat:
  • trs penízovek (asi dvě hrstě) – pouze kloboučky (nožky jsou příliš tuhé, nekonzumují se, ale můžete je usušit, rozemlít na jemno a používat jako houbové koření)
  • 2–3 mrkve
  • čtvrtku menšího celeru
  • 1 středně velkou cibuli
  • 2–3 menší brambory
  • 2–3 stroužky česneku
  • hrst petrželové natě
  • dvě lžíce slunečnicového oleje
  • nové koření (lépe mleté)
  • kmín (lépe drcený)
  • mletý pepř
  • majoránku
  • sůl
Postup přípravy:

Mrkev a celer očištěte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo.
Do většího rozpáleného hrnce nalijte na dno slunečnicový olej. (Je čas adventního půstu, tekže byste neměli používat tuky živočišné, ale pokud polévku vaříte v jiný čas nebo nelpíte na tradicích, použijte hrudku másla nebo osmažte nadrobno pokrájený kus špeku.)
Na rozpáleném tuku nejprve orestujte pokrájenou mrkev a celer, které lehce osolte. Pak přidejte nakrájenou cibuli. Stále míchejte. Až cibule zezlátne a kořenová zelenina změkne, přidejte kloboučky penízovek. Větší rozpulte, menčí nechte klidně celé.

Za stálého míchání restujte, až houby pustí vodu, pak poduste asi 5 minut.
Přidejte podrcený česnek, dosolte, opepřete, přidejte špetku mletého nového koření, špetku mletého kmínu a lžičku majoránky.
Pak přidejte na kostičky nakrájené brambory. Kdo má rád polévku zahuštěnou, ať jednu bramboru nakrájí na velmi jemné kousky, případně ji může i nastrouhat. Malé kousky brambor se v polévce rozvaří a zahustí ji podobně jako mouka.
Míchejte, ať se vzniklá směs nepřipálí. Přidejte nadrobno posekanou petrželovou nať (asi hrst).
Až se vám bude zdát všechno dostatečně měkké, nalijte do hrnce zhruba 1,5 a 2 litry vroucí vody (připravte si v rychlovarné konvici). A zase – pokud nedodržujete striktní půst, použijte místo vody čistý kuřecí nebo hovězí vývar, chuť polévky bude mnohem výraznější.
Přiveďte k varu, zlumte plamen na minimum, přikryjte poklicí a pozvolna vařte asi 40 minut. Občas promýchejte. Nezapomeňte polévku sem tam ochutnat a podle potřeby dosolit či dochutit majoránkou.
Polévku podávejte samotnou nebo s krajícem chleba.

Tip:

Ještě výraznější chuti polévky dosáhnete přidáním špetky sušené natě libečku či medvědího česneku. A nezapomeňte, že jako každá hutnější polévka, nebo třeba guláš, je vždy chuťově lepší druhý den po uvaření, až se dostatečně „proleží“.

Zuzana Schneidewind