6 důvodů proč kupovat české jahody
|Nejen zralost, výraznější chuť, vůně a šťavnatost patří k přednostem doma vypěstovaných jahod.
- Jahody od českých pěstitelů jsou sice k mání jen sezónně, za to jsou vždy čerstvé, mají chuť i vůni.
- České jahody jsou prodávány čerstvé hned po sklizni, v den sběru na farmách nebo farmářských tržištích, případně lze využít samosběru.
- Prodej na farmě zaručuje farmářské ceny. Koukněte se, kde právě probíhá samosběr jahod a jeďte si je natrhat.
- Ošetření přípravky na ochranu rostlin je minimalizováno s ohledem na předpoklad rychlé spotřeby nebo zpracování. Jahody z dovozu prodávané v globální obchodní síti musejí vydržet několik tisíc kilometrů transportu, manipulaci v rámci obchodní sítě a musejí být tedy svěží několik dní. K tomu jsou šlechtěny odrůdy, které jsou pevné, transportu a manipulaci odol né, ale v řadě případů nemají typickou jahodovou chuť. Musejí být také ošetřeny, aby v rámci celého procesu nebyly napadeny houbovými chorobami. Jahody z dovozu jsou sice nezávadné, ale české jahody jsou zdravé a chutné.
- Jedna středně velká jahoda (100 g) obsahuje potřebnou denní dávku vitaminu C.
- Dále jsou jahody bohatým zdrojem vitamínů B, E, K, draslíku, hořčíku, manganu a vápníku a také mají na ovoce nečekaně vysoký obsah vláknin. Jsou doporučovány k pročištění zažívacího traktu. Zinek obsažený v semínkách jahod má působit jako afrodiziakum. Obsah zdraví prospěšných látek se liší podle odrůdy a také podle sezóny.
foto: Pixabay