Trvanlivost masa a jeho skladování
|Jak v obchodě poznáte, zda je nabízené maso opravdu čerstvé? Jaká je trvanlivost zakoupeného masa? A jak vlastně maso správně skladovat?
Co se týče trvanlivosti masa, vždy záleží na jeho druhu a především na způsobu jeho skladování. V obchodech se skladuje maso při 2 °C. Spotřebitel ovšem mívá v lednici tepleji, něco kolem 5 °C.
Dobu trvanlivosti ovlivňuje i balení. Maso balené v ochranné atmosféře nebo ve vakuu vydrží podstatně déle než maso ve visu, které je zabalené pouze ve strečové fólii.
Vepřové maso vydrží v ochranné atmosféře či ve vakuu 12–14 dní, vepřové ve visu maximálně 5 dní.
Zatímco etiketa baleného masa poskytuje údaje, kdy byl daný kus balený a do kdy má být spotřebován, u masa z pultového prodeje v řeznictví tyto informace obvykle nedostaneme, a proto doporučují prodejci spotřebovat takové maso do 24 hodin.
Pozor na porušení teplotního řetězce
Jakýkoliv teplotní šok může masu výrazně uškodit. Že se maso začíná kazit, lze poznat však až s určitým odstupem. Porušením teplotního řetězce se totiž zkracuje doba trvanlivosti, kterou výrobce uvádí na obale. Proto je doporučováno přepravovat nakoupené maso alespoň v termoboxech.
Zuzana Schneidewind