Jak na okouna

Mnoha lidem ryby chutnají, ale nevědí si rady s jejich opracováním. Máme pro vás jednoduchý návod, jak na přípravu okouna.

Okouny zbavujeme šupin co nejdříve po usmrcení. Čím déle necháme na mrtvé rybě šupiny zaschnout, tím to bude pracnější.
Ale i takovou nepříjemnost lze částečně vyřešit ponořením ryb na pár minut do vody.

Vyzkoušejte náš recept na okouna po mlynářsku.

Na oškrábání je nejvhodnější škrabka na ryby, kterou seženete za pár desetikorun v každé prodejně rybářských potřeb. Jako alternativu lze použít například pivní zátky přitlučené na kus dřeva, ale postačí i cokoli pevného a zubatého – kus staré pilky nebo zubatý kuchyňský nůž na chléb.

Od ocasu k hlavě

Postupujeme od ocasu k hlavě, proti směru růstu šupin, a práce nám zabere opravdu jen pár minut. A okoun se kuchá až po oškrábání.
Máme tedy očištěné a vykuchané okouny… a co s nimi dál?
Nejlepší úprava je jen tak na pánvi, po mlynářsku. Připravili jsme podrobný recept na okouna po mlynářsku.

ČEPO, Michal Schneidewind

Foto: Pixapay

Mýty o okounech v kuchyni